Povalovat se na Nový rok doma u televize a případně se ještě léčit z kocoviny? Tak to ani náhodou! Jdeme ven. A když už vyrazíme na čerstvý vzduch, tak ať to za to stojí. To si ve středu řekly stovky lidí z Klatovska a Domažlicka a vyrazily na výlet na zbrusu novou rozhlednu svaté Markéty u Dlažova, která se právě na Nový rok odpoledne slavnostně otevírala.

Nápad vybudovat v sousedství kaple sv. Markéty stejnojmennou rozhlednu se podle dlažovského starosty Petra Kodeše zrodil zhruba před třemi lety.
„Kdysi tu bývala hláska, sloužící pro ministerstvo obrany, která byla ale v roce 1947 zbořena. Nyní jsme se tu rozhodli postavit rozhlednu, abychom lidem přiblížili nádherné výhledy, které toto místo nabízí," uvedl Kodeš.

Výstavba rozhledny začala vloni v červenci, v prosinci pak byla zkolaudována a 1. 1. 2014 slavnostně otevřena. „Celkové náklady byly 3,16 milionu korun. Vše jsme uhradili z obecního rozpočtu, z evropských fondů by ale mělo být uhrazeno 85 procent celkových nákladů," dodal starosta, podle něhož by v budoucnu mohla na místo vést naučná stezka, bude však záležet na tom, zda se podaří získat potřebné dotace.

„Projektovat rozhlednu u kaple je poměrně náročné. Řada lidí sem jde proto, aby se podívala do kaple, a ne na rozhlednu. Proto jsme se snažili rozhlednu trošku přizpůsobit tomu, jak vypadá ta kaple, a také jsme chtěli nabídnout těm, kteří vystoupají do kopce, aby si v přístřešku mohli odpočinout," uvedl k podobě nové rozhledny projektant Antonín Olšina, který je jedním z jejích dvou autorů. Tím druhým je Martin Novák.

Slavnostní otevření rozhledny přilákalo na vrch svaté Markéty stovky dětí i dospělých, mnozí pak přicházeli ještě během odpoledne.

„Rozhledna je pěkná. Jen je škoda, že je mlha, takže je špatná viditelnost. Určitě se sem vrátíme a rozhlédneme se po krajině, až bude lepší počasí," řekla Deníku Dana Vítovcová ze Strážova. Kromě špatné viditelnosti potrápilo ještě mnohé návštěvníky rozhledny bahno propadávající schody, jen málokdo se tím ale dal rozhodit. Většina si užila pěkné slunečné odpoledne na rozhledně, která stojí v nadmořské výšce 642 metrů, měří přes 25 metrů a má 94 schodů.