„Jemu se totiž přezdívalo král Kaše," říká starosta města Karel Zrůbek. Historický průvod městem je už nedílnou součástí akce a lidé se na něj sjíždějí z širokého okolí. Letos byl podle veřejnosti obzvláště vydařený.

„Během celého dne nechyběl na náměstí dobový řemeslný jarmark, v parku byly ukázky historických zbraní, ale i šibenice a mnohé mučící nástroje, jako skřipec a další. To všechno si mohli návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet i s odborným výkladem. A koho snad nebavila historie, mohl se zaposlouchat do hudebních vystoupení, zadívat se na tanečnice či se „zavrtět" v rytmu cikánských písní. Pro ty nejmenší pak byly připravené pohádky," popisuje dění na náměstí pracovnice Městského úřadu v Horažďovicích Jitka Chalupná.

A co by to bylo za Slavnosti kaše, kdyby se tam kaše nevařila.

„Letos se do do vaření kaše pustily Střední škola Horažďovice, Střední škola Oselce a centrum Dráčkov Horažďovice. A veřejnost mohla ochutnávat a měla opravdu velký výběr. Letos mohli všichni přítomní ochutnat krupicovou kaši s brusinkami a rozinkami přelitou borůvkovým přelivem, drsňáckou kaši s kakaem, diabetickou s čerstvými jahodami nebo barevnou kaši s lentilkami. Nejlepší kaši letos uvařili kuchaři z Oselců.

„Máme z toho radost, je to naše třetí vítězství v Horažďovicích, což nás těší," nechala se slyšet Lucie Staňková ze SŠ Oselce.
A soutěžilo se i o Krále kaše – tedy největšího jedlíka a milovníka kaše. Letos byl o toto klání opravdu velký boj a pořadatelé tedy museli mnohé zájemce odmítat.

Více se dočtete v pondělním vydání Klatovského deníku