Šlo o doprovodnou akci k výstavě Orel a lev na perutích svobody věnované USAAF a RAF v galerii Atrium kulturního domu, která potrvá do 31. května.

Maketu letounu Spitfire v měřítku 1:1 přivezli do Klatov nadšenci z Czech Spitfire Clubu od Jihlavy. Spolek vznikl před deseti lety. „Chtěli jsme začít oslovovat mladé lidi. Bezprostředním důvodem našeho vzniku bylo, že v Jihlavě bylo několik pochodů neonacistů, sjížděli se tam se tam neonacisté a anarchisté a tak různě na sebe volali velmi nehezké věci. Tak jsme si řekli, že se někde stala chyba. Začali jsme dělat přednášky po školách, začali jsem shánět uniformy, zbraně, vyznamenání, dopisy, fotografie prostě věci, které bychom při přednáškách mohli ukazovat. Pak jsme shodou šťastných náhod vstoupili do spolupráce s firmou Promedica Praha, která nás začala podporovat jako neziskovku a umožnila nám mimo jiné postavit toto letadlo. Jezdíme s ním po leteckých dnech, po odhalováních pomníků, po různých vzpomínkových akcích, jako je tato akce v Klatovech. Aby lidé to letadlo viděli na vlastní oči, aby viděli symbol vítězství nad nacismem, aby to nebylo jen povídání, ale aby viděli něco hmatatelného,“ řekl Deníku předseda Czech Spitfire Clubu Zdeněk Sadecký.

Stavba makety trvala pět let. „Nejdříve jsme sháněli originální plány z Anglie. Plány jsme převedli do digitální podoby, pak jsme je vyfrézovali z polystyrenu, takže máme doma už jednoho polystyrenového Spitfira. Z toho se pak udělaly formy pro jednotlivé díly,“ popsal Sadecký. Maketa je vyrobena převážně z laminátu, výroba duralových krycích plechů trupu a křídel jako o originálu by byla příliš náročná.
Konkrétně jde o maketu typu Mk. IX. „Naši piloti nejvíce létali právě na devítkách. Tento model je v kamufláži 313. stíhací perutě RAF, jde o letoun RY-O, což byl letoun plukovníka Jana Lašky, který se v něm 1944 zabil. Je to podle fotografií, z toho, co je dostupné, jsme se snažili aby podoba byla co nejvěrnější,“ přiblížil Sadecký.

Ilustrační foto.
Klatovské kadetky se „porvou“ o extraligu