„Tradici založil plánický farář Josef Žák, který otevřel faru pro místní spolky. Prošel danou trasu, zalíbila se mu a tak založil pochod. Stejně tak jako pochod pohádkovým lesem z Habartic do Zdebořic. Přidali se klatovští turisté a je z toho krásná tradice. Máme letos novou paní Křižíkovou, kterou ztvárňuje Františka Svobodová, členka plánických ochotníků. Paní Palusková, která chodila předtím, letos oslaví již krásných 96 let,“ uvedla Anna Ornová, která pořádala všech předchozích patnáct ročníků, nyní ale dále spolupracuje, pořadatelství si převzalo plánické divadlo a navazuje na tradici.

Berenika Bejvlová z Běšin se narodila v klatovské porodnici 2. ledna v 9.32 hodin (3490 g, 49 cm). Pohlaví svého třetího potomka si rodiče Ivana a Miroslav nechali jako překvapení na porodní sál. Doma se na malou sestřičku těší Pepíček (3) a Vítek (1,5).
Anketu miminek vyhrála Berenika Bejvlová

„Pochodem si připomínáme maminku našeho slavného rodáka a vynálezce Františka Křižíka, která chodila dvakrát týdně do Klatov pro rohlíky a pak je prodávala, aby měla na přilepšenou a studia svého syna. Pochod vede pře Vracovy, Kydliny, Obytce až do Klatov. Pro zpestření jsme přidali letos vědomostnězábavní tajenku,“ řekl za divadlo Lukáš Týml, který přiznal, že ho obrovský zájem velmi překvapil: „Docela jsem koukal, když na klatovském nádraží čekalo 120 lidí a museli jsme přiobjednat dodávku, za což děkuji Klubu turistů z Klatov.“

Účast potěšila i plánického faráře Pavla Vrbenského, který lidem na cestu jako tradičně požehnal. „Jde o krásnou tradici a setkání turistů. Lidé také mají během cesty možnost se podívat do kostelů, ať už v Plánici nebo v Habarticích,“ poznamenal Vrbenský, který je v Plánici tři a půl roku.

Spolupořadatelka Ornová také zavzpomínala, že na první ročník se jich vydalo 28, na jubilejní 15. ročník se vydalo okolo 70 účastníků a letos se jich přišlo zapsat 195. Není však vyloučené, že ne všichni se šli zapsat, počet tak mohl být i vyšší.

Klatovské katakomby
Návštěvnost klatovských památek vzrostla o tisíce