„Bylo to velice náročné, není to běžná portrétní fotografie. Do snímků jsem chtěl dostat emoce, chtěl jsem ukázat, že emoce prožívají i přes handicapy, které mají. Během fotografování jsem si k nim našel cestu, protože bez toho by to nešlo. Když se do toho nepoložíte, nemůžete to tam dostat,“ řekl Deníku Bouda, který muže a ženy z Bystřice fotografoval vloni v období od června do září, samozřejmě nikoli v kuse, ale během několika celodenních návštěv.

„Vůbec nejtěžší byla ta první, kdy jsem si stoupl mezi ně a namířil na ně objektiv. Neměl jsem z toho vůbec dobrý pocit. Když jsem tam ale přišel podruhé, někteří si mě pamatovali, stoupali si sami před fotoaparát, měli potřebu se dotknout, prostě byla tam vazba. I tak to ale bylo složité, protože není možné tyto lidi někam postavit, dát je do nějaké pózy. Dost často se stalo, že mi vyšli ze záběru, nebo že sami rozhodli, kdy je konec focení. Někteří by tam stáli pořád a jiní nechtějí ani jednou. Je to tedy částečně portrét a částečně reportáž,“ vysvětlil Bouda.

Otevření hřiště se odehrálo v dešti, takže parkouristé nemohli předvést své umění naplno.
FOTO: Parkouristům v Klatovech se splnil sen, mají hřiště

Vybrané snímky byly již k vidění v ČSOB na klatovském náměstí, kvůli koronavirovým omezením je ale zhlédlo jen omezené množství lidí. Plánovaná výstava v Domažlicích se konat nemohla vůbec, teď už se ale blýská na lepší časy. „Snímky našich klientů uspěly v soutěži a budou na podzim vystaveny v Brně,“ uvedla ředitelka DOZP Bystřice Kateřina Šimková. Dodala, že vyfotografováním klientů spolupráce domova s Petrem Boudou neskončila, jeho objektiv před pár dny zachytil při práci i zaměstnance domova.