V úterý v pravé poledne přijela na náměstí kolona historických vojenských vozidel, které si pak lidé měli možnost prohlédnout ve spodní části náměstí. O hodinu později na náměstí nakráčeli vojáci z klatovského 142. praporu oprav, kteří přinesli historický prapor dragounského pluku č. 4. „Naposledy jsme byli na klatovském náměstí nastoupeni v roce 2009, kdy jsme dostávali historický čestný název. Nestáli jsme zde šest let a myslím, že bylo potřeba ukázat, že Klatovy mají vojáky, že tady zůstali. Uctili jsme zde památku našich osvoboditelů a předali několik ocenění," uvedl vrchní praporčík vojenského útvaru 5008 Klatovy Pavel Koskuba.

Slavností se zúčastnilo i několik hostů mezi nimiž byl i zástupce americké ambasády Alexander L. Barrasso. „Nikdy jsem zde nebyl a líbí se mi zde. Doufám, že budu mít možnost se sem ještě vrátit, protože je tu krásně," řekl Barrasso.

S účastí na oslavách byl spokojen starosta Klatov Rudolf Salvetr. „Myslím si, že i početná návštěva na dnešních slavnostech osvobození našeho města, stejně tak i na jednom z posledních bojišť v regionu na Zhůří, ukázala, že lidé na dobu osvobození nezapomínají, že jsou si velmi dobře vědomi toho, jak velké oběti museli přinášet vojáci, ale i civilní obyvatelstvo během druhé světové války. Vzkaz je velmi silný a měli bychom si velmi vážit toho, že v klidu večer usínáme v našich postelích a ráno se v nich probouzíme, aniž by v noci nad námi hučela letadla či zněla střelba," řekl starosta.

Je ale zklamaný z toho, že v ulicích už nevisí tolik vlajek, jako tomu bývalo dříve. „Před třiceti lety celé město, všechny budovy byly ozdobeny, byť obrázek nebyl pravdivý a značně zkreslený. Dnes, kdy si můžeme tak významné výročí, jako je doba osvobození, připomenout, tak to děláme velmi neradi. Ještě jsme se nepřenesli přes období, kdy jsme všechno museli povinně, a trochu na nepravém místě si užíváme toho, že nemusíme vlastně nic," posteskl si Salvetr.
Vyvrcholením odpoledního programu oslav byl koncert Czech Big Company Miroslava Surky, kde na bicí zahrál i Dalibor Gondík.