„V předchozích ročnících jsme tu představili brambory, mléko, med, ryby, zrniny a další základní potraviny. Letos představujeme některé luštěniny, jídla z nich a připravili jsme i malý farmářský trh," konstatoval ředitel pořádajícího Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Vladimír Smolík.

V areálu skanzenu bylo několik stánků, lidé se mohli podívat na suchou vazbu, koupit si výrobky z medu a nechyběl ani tradiční likér, který se vyrábí jen ke dni potravin. „Speciálně pro náš skanzen byl vyvinut likér Prádelský voříšek. A návštěvníci jeho prodej v podstatě vyžadují," dodal Smolík.

Ve skanzenu byli také zástupci jižních Čech. Prezentoval se tam mlýn Hoslovice, což je unikátní středověký mlýn. Lidé se mohli podívat na to, jak se naklepávají kosy či jak se mlátí obilí pomocí cepů. „Zvuk kladívka mě doprovázel celé dětství. Mám tady několik typů kos. Právě naklepávám kosu z Ruska, která je silná, má hodně materiálu a je s ní více práce. Lidé kosy stále používají, takže i jejich naklepávání je stále živé řemeslo," sdělil Milan Kos ze mlýna Hoslovice.

Kompletní reportáž včetně dvou netradičních receptů z luštěnit najdete v pondělním tištěném vydání Klatovského deníku.