Tentokrát se o vzruch stará hlava rodiny. Majestátní bílý čáp, který se občas vypraví na průzkum mezi rodinné domy. „Před pár dny si vykračoval i ulicí směrem k úřadu. Možná se tu chtěl přihlásit k pobytu. A protože se asi viděl v prosklených dveřích, začal na ně ťukat. Určitě silně, nikoliv však zuřivě nebo agresivně, jak se povídá mezi lidmi. Pořád totiž považuji opeřence za krotkého živočicha. Loni navštívil obydlí paní Tesařové, zavítal také ke vchodu do hasičské zbrojnice a pravděpodobně i jinam,“ usmívá se starosta obce Jaroslav Peroutka. „Kolem nás létá na rybník pro žáby,“ doplnila ho jedna z oseckých žen.

Rozhledna na Kotli u Rokycan slaví narozeniny.
Rozhledna na Kotli u Rokycan slaví 8 narozeniny! Přijďte ji popřát i vy

S ptačí rodinkou si v obci užili i v minulých letech. Pár nanosil na komín v roli stavitelů metráky materiálu. Když už to vypadalo nebezpečně, zasáhli profesionální hasiči z Rokycan a hnízdo upravili. Loni způsobila poprask samice. Čapí máma napadala jedno ze čtyř mláďat. Útočila na něj tak dlouho, až čápátko zůstalo bezvládně ležet na okraji hnízda. Což vyvolalo bouři emocí, přestože v živočišné říši jde obvyklý jev. Přirozená selekce probíhá u všech zvířecích druhů, jenže záležitost díky instalované kameře sledovaly na internetu stovky a tisíce lidí v přímém přenosu. Po útocích nejhorlivějších kritiků ochránci přírody záznamové zařízení raději trvale vypnuli..

Šéf rokycanské organizace ČSOP ve Švermově ulici Pavel Moulis má o nynějším chování čápa jasno: „Je to určitě nestandardní chování. Ale lze ho přirovnat k náladám člověka. Jsou to klidní a hraví živočichové, občas ale i v nich bouchnou saze.“

Ani krajská metropole nezůstala ušetřena nájezdů zvířat. Své o tom vědí plzeňští rychlostní kanoisté, které obtěžoval při trénincích na řece Radbuze velký labutí samec. A běžci v Borském parku se museli v minulosti chránit před střemhlavými útoky dravého ptáka. Podle odborníků ochočeného a sokolnicky cvičeného. Aby toho nebylo málo, zaměřilo se na vytrvalce v prostoru Valchy káně lesní. „Středně velký dravec útočí zezadu, tichým letem a bez varování. Pak se nejčastěji pařáty odrazí od hlavy běžce,“ popsal ´nálet´ Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Ilustrační foto.
Onko klub Rokycany se ujal prodeje kvítků