„To, že sem lidé vyhazují nepořádek, víme. S tím, že nepořádek je pak na našich polích a my jej musíme uklidit, jsme v podstatě smíření. Ale nedávno sem někdo vysypal nejméně valník pneumatik a tady veškerá legrace končí," řekl Deníku jednatel Farmy Číhaň Zdeněk Weber.

Pneumatiky, převážně z nákladních vozidel, se totiž skutálely na pozemek, který je přibližně 300 metrů pod odpočívadlem. Cestou musely překonat silnici. „Dokážete si představit, co by se stalo, kdyby po cestě jelo auto a trefila ho pneumatika z nákladního vozu? To mohl být masakr," konstatoval Weber. Pneumatiky, které jsou brány jako nebezpečný odpad, bude muset odklidit majitel pozemku. „Pochopitelně, že pneumatiky uklidíme, ale kde máme jistotu, že tady za týden nebude něco jiného? Tu nám nikdo nedá," dodal Weber.

Pneumatiky nejsou jediné, co lidé na odpočívadle vyhazují. Mnohé nálezy jsou kuriozní. „Není to tak dlouho, kdy tam někdo vyhodil gauč. Už tam byla i lednička a pračka. PET láhve nemá smysl počítat, těch jsou tam stovky," konstatoval starosta Číhaně Josef Srb. Zemědělci se obrátili na odbor životního prostředí klatovské radnice a na správce komunikace.

Odbor životního prostředí se situací zabývá. Ale šance, že bude zjištěn viník, je nepatrná. Založením černé skládky neporušuje osoba, která skládku založila, jen zákon o odpadech, ale mohou být porušeny i další právní předpisy (např. zákon o vodách, o lesích, o ochraně přírody a krajiny). „V řadě případů je téměř nemožné zjistit osobu, která takovou skládku založila, tedy osobu, u které by bylo možno vyvodit odpovědnost za vznik takové skládky, a které by bylo možno na základě této odpovědnosti uložit povinnost takovou nelegální skládku odstranit, případně mu za založení nelegální skládky uložit sankci," sdělila vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Klatovech Jana Michálková.

Když majitel pozemku zjistí, že se na jeho pozemku objevil odpad, může kontaktovat místně příslušný obecní úřad, obecní úřad obce s rozšířenou působností nebo Českou inspekci životního prostředí. V neposlední řadě může podat oznámení Policii ČR. Sankce jsou značné. „Vždy je potřeba rozlišit, zda skládku založil podnikající subjekt nebo občan. V případě podnikajících subjektů zákon o odpadech stanovuje sankce až do výše 50 milionů korun. V případě občana lze uložit dle přestupkového zákona pokutu do výše 50 tisíc korun. Některé přestupky u fyzické nepodnikající osoby lze sankcionovat podle zákona o odpadech a výše pokuty je do jednoho milionu a ukládá ji Česká inspekce životního prostředí," dodala Michálková.

Odpočívadlo spravuje Správa a údržba silnic Plzeňského kraje. Pro její pracovníky znamená odpad na něm nepřetržitý boj. „Nám nezbývá nic jiného, než nepořádek, který tam nechávají lidé, uklízet. Obvykle tam naši zaměstnanci nasbírají nákladní kontejner nepořádku. Když jsme tam umístili koše, někdo je ukradl i s držáky. Ten, kdo vysypal nad Číhaní pneumatiky, riskoval životy ostatních, to je na pováženou," konstatoval Miroslav Sušický ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.