Nový návštěvní řád začne platit od 1. května. „Oproti minulým letům, kdy byl návštěvní řád schvalován jen na dobu jednoho roku a situace udržovala milovníky šumavské přírody, obce, podnikatele i nás v nepříjemném napětí, se nám konečně podařilo schválit turistická pravidla na dobu neurčitou," pochvaluje si ředitel šumavského parku Jiří Mánek.

„Modrý" je otevřený

Řád umožní turistům dostat se i na jedno známé šumavské místo, s jehož otevřením už roky kvůli ochraně tetřeva nesouhlasí ochránci přírody. „Po loňském rozhodnutí státní správy a ministerstva životního prostředí se pro veřejnost otevírá přístup k Luznému přes hraniční přechod Modrý sloup, který sloužil lidem tisíc let. Jen několik posledních desetiletí byl uzavřený. Návštěvní řád tak reaguje na potřeby návštěvníků české i bavorské strany Šumavy a reflektuje přání Správy NP a CHKO Šumava i NP Bavorský les," říká Mánek.

Příroda netrpí

Zásadní změny se dočkal především režim splouvání Vltavy. Vodáci mohou splouvat od 1. 5. do 31.10. – každý den od osmi ráno do osmi do večera. Poslední vyplutí z registračního místa na Soumarském mostě je možné v 16 hodin. V květnu je splouvání možné jen o víkendech a státních svátcích. V řadě případů je splouvání Vltavy možné jen v doprovodu akreditovaného průvodce.

„Režim placené registrace a harmonogram doprovodů je stanovený tak, aby byla zajištěna potřebná úroveň ochrany cenného ekosystému horního toku Vltavy a zároveň umožněno rekreační využití tohoto známého a atraktivního koutu Národního parku Šumava," uvádí náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava pro ochranu přírody Miroslav Böhm.

Zákonem požadované posouzení, které určilo pravidla pro letošní splouvání, musel vypracovat autorizovaný posuzovatel. „Na základě vyhodnocení všech odborných podkladů jsem došel k závěru, že i když prakticky každé splouvání má nějaký dopad, schválená varianta už s dostatečnou jistotou nevyvolá významné vlivy na přírodu. Určité mírné ovlivnění je podle naší i evropské legislativy přípustné, jen je potřeba tyto méně významné vlivy dále snižovat," informuje autor odborného posouzení Ondřej Bílek.

Až 500 Kč za loď

Jaká jsou pravidla splouvání pro rok 2013? „Zjednodušeně řečeno může na Teplou Vltavu v měsících mimo letní prázdniny vyjet skupinka do pěti lodí bez průvodce. Nad pět lodí jen s průvodcem. O letních prázdninách bude s průvodcem vyjíždět většina lodí. Maximální počet lodí, který bude moc Vltavu splout, se stejně jako v předchozích letech odvíjí od výšky hladiny. Od letošního roku může Vltavu splouvat v hodinových intervalech maximálně 63 lodí za den při výšce hladiny od 50 do 61 cm, bude-li hladina u Soumarského mostu vyšší než 61 centimetrů, může vyrazit více lodí, až 20 za hodinu," bilancuje mluvčí parku Pavel Pechoušek s tím, že vodáci získají více informací na emailu hana.pickova@npsumava.cz

Registrace plavidel pro splouvání úseku Soumarský most – most u Pěkné se provádí prostřednictvím internetového registračního systému nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský most. Pro každé registrované plavidlo bude před splutím vyhrazeného úseku v nástupním místě Soumarský most vydána nezaměnitelná registrační známka, kterou si každý vodák musí kvůli případné kontrole nalepit na loď a po splutí ji zlikvidovat. Cena je 300 Kč za loď přes registrační systém a 500 Kč za loď na místě. Bližší podmínky jsou součástí registračního systému, který je již nyní na internetových stránkách národního parku," uzavírá Pechoušek.