Konec dubna a první polovina května patří nejen na Klatovsku oslavám 70. výročí osvobození americkou armádou. Připraveno je mnoho akcí, kde budou připomínány události roku 1945. Zavzpomínají vojáci, lidé zhlédnou techniku, ale také se mohou těšit na koncerty.

Klatovy

Ve městě pod Černou věží první akce začala již 14. dubna, kdy byla zahájena výstava Vůně šeříku a svobody. K vidění je až do 29. května v klatovském kulturním domě. „Výstavu jsme udělali ve spolupráci s Klubem 3. armády v Klatovech v čele s Milošem Rynešem. Ten má na starost také originální americký historický tábor, kam se mohou lidé podívat 4. až 6. května. Jeho součástí budou i komentované prohlídky," uvedl místostarosta Klatov Martin Kříž.

Vrchol oslav nastane 5. a 6. května. První den se uskuteční v 10 hodin tradiční pietní akt na Zhůří u Javorné. Ve 12 hodin přijede na náměstí do Klatov kolona historických vojenských vozidel, která se shromáždí tentokrát ve spodní části náměstí. V horní části ve 12.50 hodin nastoupí vojáci z klatovské posádky, kteří budou mít z jiného vojenského praporu zajištěna současná bojová armádní vozidla, která budou rovněž k vidění na náměstí. „Vojáci vyjdou z kasáren, půjdou Vrbovou ulicí, dále Podbranskou a Vídeňskou dojdou na náměstí, které obejdou a nastoupí. Chceme tím navázat na vojenské přehlídky, které se zde konaly za první republiky. Budou mít rovněž zapůjčený historický prapor dragounského pluku č. 4, a protože mezi sebou mají i příznivce, kteří se věnují dragounské historii, tak mají i uniformy dragounů z 30. let," sdělil Kříž.

Chybět nebude ani položení věnců u pamětní desky na budově radnice. Zazní i hymny ČR a USA. Odpolední program vyvrcholí ve 14.30 hodin koncertem Czech big company pod vedením Miroslava Surky na náměstí.

Na druhý den, 6. května, je naplánována konference v městské knihovně s různými přednáškami. Z nich pak bude udělán sborník, který vyjde v příštím roce. Následující den, 7. května, mohou lidé v kině zhlédnout představení Patricka Dewane, který je vnukem jednoho z amerických vojáků, kteří osvobozovali náš region. „Má připravenu one man show. Dopoledne bude program pro školy a odpoledne pro veřejnost. Od 17.45 tam zahraje své představení „Zakázané holky" literárně-dramatický kroužek ZUŠ Klatovy. Půjde o příběh podle stejnojmenné knihy Hany Bořkovcové, který pojednává o cestě dvou dívek do koncentračního tábora," sdělil Kříž.

Půjde o předzvěst další akce, kterou je 11. května beseda s Ninou Pelcovou. Jde o švihovskou rodačku žijící ve Švýcarsku, která je pamětnicí holocaustu. Beseda začne v 18 hodin v knihovně.

Oslavy završí galakoncert orchestru Karla Vlacha pod vedením Dalibora Kaprase, na který můžete zavítat 14. května od 19.30 hodin do kulturního domu.

Pestrý program je připraven i v Sušici, Horažďovicích a Kašperských Horách. Co se bude dít v těchto městech, ale dalších obcích na Klatovsku - v Bolešinech, v Myslívě, v Pačejově, v Kolinci či na Modravě, se dočtete v pátečním vydání Klatovského deníku.