Zahrádkáři na Klatovsku se radují. Letos mají dobrou úrodu okurek, kterým se v naší krajině dobře daří jak ve sklenících, tak na zahradách. Na vesnicích se tedy pilně zavařuje. Některé hospodyňky dokonce hlásí, že bývá v obchodech i nedostatek octa.

„Okurek je letos opravdu hodně, urodilo se, dokonce mají skvělou velikost, nejsou plísně, všechno je, jak má být. Počasí prostě okurkám přeje,“ říká předseda Českého svazu zahrádkářů v Klatovech Josef Novotný.

„Je dostatek okurek „nakládaček“, i okurek „salátovek“. Už jsem otrhala vše, co bylo ve skleníku a zavařila zhruba čtyřicet sklenic. Domácí okurky máme totiž moc rádi. Zavařujeme je podle starého rodinného receptu, který si předáváme z generace na generaci, a troufám si tvrdit, že naše okurky jsou ty nejlepší,“ směje se mladá hospodyňka Věra Hrdličková z Klatov.

„Okurky nám vydrží vždy do dalšího roku. Ještě se nestalo, že bychom je museli kupovat a nebo vyhazovat. Co se týče salátových okurek, i ty dosahují dobrých rozměrů a okurkový salát máme v jídelníčku jako přílohu snad každý den. Samozřejmě že v různých obměnách, a to třeba s cibulí, mrkví i rajčaty,“ dodala Hrdličová.

„Okurková sezona je v plném proudu. Vždycky se na ni těším protože se rád věnuji nakládání našich „rychlokvašek“. S chlapama pak soutěžíme, kdo je má nejlepší,“ říká Radek Baštář z Plánice.

Každý má na zavařování okurek vlastní recept. Někdo zavařuje s Dekem, někdo bez Deka, někdo přidává kopr, list z hroznového vína, někdo dává křen, jiný cibuli, mrkev. Receptů existuje opravdu hodně.

„Já okurky nezavařuji, ale jen nakládám. Pořídím si Deko ne steryl, uvařím nálev, který osladím cukerínem, nechám vychladnout a omyté okurky naskládané do lahví zaliji tímto nálevem, přidám hřebíček, křen a zavážu celofánem. Dokonce je ani nevíčkuji a vydrží i dva roky,“ prozradila Milena Sirná z Klatov.

„Na zavařovací sezonu jsme připraveni. Octa, cukru i Deka máme dostatek. Je i dostatek koření, jako je pepř a nové koření,“ říká vedoucí prodejny ZKD Sušice na Pražské ulici v Klatovech Ilona Žofanová. „Lidé asi zavařují, protože je o tento druh zboží v poslední době zájem,“ pokračuje vedoucí.

Jeden litr octa pořídíte už od 9 korun, za l kg cukru krupice dáte někde i 16 korun a Deko – přípravek na zavařování – stojí kolem 2 až 3 korun. Záleží ale na velikosti balení. „Určitě se zavařování doma stále vyplatí,“ dodává Sirná.