Soutěžní klání vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR za podpory Agrární a Potravinářské komory.

„Krajské odborné poroty vybírají vždy jeden výrobek v každé kategorii, a to ovoce a zelenina, mléko a mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, masné výrobky a ostatní potravinářské produkty. Oceněný výrobce pak získává právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let,“ informuje za organizátory soutěže Kateřina Bášová.

V Plzeňském kraji v rámci soutěže si dobře vedly i podniky a výrobky z Klatovska, které obsadily prvá místa hned v několika kategoriích.

„V kategorii mléko a mléčné výrobky zvítězila Minimlékárna Joma – Josef Martínek z Janovic nad Úhlavou se svým výrobkem Šumaváček. Soukromá farma Holštýn, známá též jako Minimlékárna JOMA, je výrobcem a prodejcem mléčných výrobků všeho druhu. V kategorii masné výrobky zvítězil podnik Drůbežářský závod Klatovy s výrobkem Dětské párky. Dětské párky jsou novým výrobkem bez chemických přísad, konzervantů a barviv. Výrobek se vyznačuje vysokým podílem kvalitního kuřecího masa. V kategorii ostatní potravinářské výrobky zvítězila Zpracovna ryb Klatovy svým výrobkem Pstruh uzený, filet s kůží. Firma je jedním z předních zpracovatelů sladkovodních a mořských ryb v ČR. Oceněný pstruh pochází ze šumavských vod a je vyuzený na bukovém dřevě,“ dodala Bášová.