„Konečně je hotovo,“ oddechli si v těchto dnech obyvatelé Havlíčkovy ulice ve Švihově. Po pěti měsících zde byla totiž dokončena kompletní rekonstrukce jejich ulice. Ta se společně se Školní ulicí opravovala od konce března letošního roku.

„Obě ulice byly opravovány v rámci projektu Švihov – rekonstrukce místních komunikací. Na tento projekt jsme získali dotaci z Evropské unie, z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 11 566 tisíc korun,“ informoval starosta města Švihov Václav Petrus.

„Jako první byla dokončena koncem srpna Školní ulice. Tím se výrazně zvýšila bezpečnost jak dětí, tak i dospělých, zejména seniorů. Jsou tam nové chodníky, zvýšený přechod pro chodce, nová parkovací místa a záliv autobusové zastávky. To vše přispívá i ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti provozu v ranních hodinách, kdy do této části ulice přijíždějí autobusy s žáky a také osobní automobily návštěvníků zdravotnického střediska,“ pokračuje Petrus.
V těchto dnech byla dokončena i Havlíčkova ulice. Ta se proměnila na obytnou zónu. Chodci tedy mohou využívat celé šíře vozovky a mohou si zde hrát i děti. Motoristé zde musejí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům a dodržovat nejvyšší dovolenou rychlost 20 km/hod.

„K lepšímu vzhledu obou ulic přispělo i odstranění nadzemního elektrického vedení a nové veřejné osvětlení. Na výstavbu veřejného osvětlení v těchto ulicích bylo vynaloženo více než 600 tisíc korun. Plzeňský kraj přispěl na tuto akci částkou 250 tisíc korun z Programu stabilizace a obnovy venkova.
Dočkali se už i obyvatelé Husovy ulice, která je majetkem Plzeňského kraje.

„V těchto dnech se dokončují povrchy a chodníky, osazuje se dopravní značení. Na začátku příštího týdne bude i tato komunikace uvedena do předčasného užívání. Za provozu pak budou s největší pravděpodobností dokončeny již jen drobné nedodělky,“ informoval technický náměstek Správy a údržby silnic v Klatovech Radek Kadlec. Plzeňský kraj do komunikace investoval devět milionů korun, zbytek doplatilo město.

Na začátku listopadu tedy budou ve Švihově tři kompletně opravené komunikace, po jejichž opravách volali řadu let švihovští občané a kterým v jejich snažení pomohl mediální prezentací problému a diskusí také náš Deník.