Na nedalekém Plánicku se na něj usmálo štěstí v podobě obrovské pýchavky.

„Manžel jezdil jako traktorista na pastvinách a najednou viděl něco, co připomínalo míč. Šel se podívat a našel obrovskou pýchavku. V průměru má až 52 cm a váží šest kilogramů,“ pochlubila se nálezem Krbcova manželka Dana. Pýchavky si její rodina oblíbila už v minulosti a pravidelně je sbírají a konzumují. Tak velkou ale ještě nikdy neviděli.

Krbcovi se rozhodli o nález podělit s blízkými. „Večer jsme pozvali známé a uděláme řízky, které máme rádi. Zítra odvezu kus mamině, sestře i bratrovi,“ dodala žena úspěšného houbaře.

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu

Ingredience: vatovec, vejce, sůl, hladká mouka, strouhanka, sádlo.

Příprava: Vatovec oloupeme a nakrájíme na 1-1,5cm silné plátky. Nachystáme si ingredience na obalování: strouhanka, hladká mouka a vejce prokvedlané se solí. Rozpálíme si sádlo, obalujeme plátky vatovce a smažime je do zlatova. Podáváme jen tak samotné.

PS: Proč to sem píšu? Ano, je to sice starý známý recept na cokoliv v trojobalu, ale řízek z vatovce uchvátí svou specifickou chutí, která po usmažení v sádle rozehraje na jazyku mírně hermelínové aroma. A pořád máte pocit, že je tam něco nového, lahodného. ..a hledáte a hledáte až k prasknutí.:-D

(zdroj: www.labuznik.com)

Dušená pýchavka obecná

Ingredience: 500 g pýchavek, 1 cibule, 2 PL oleje, 1 PL másla, sůl, pepř, na posypání parmezán, na ozdobu sekaná petrželka.

Příprava: Na rozpáleném oleji osmahneme drobně pokrájenou cibuli dorůžova. Přidáme očištěné a na silnější plátky nakrájené pýchavky, osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, až se většina šťávy odpaří. Pak přidáme rozpuštěné máslo a ještě chvilku podusíme. Na talíři sypeme parmezánem a sekanou petrželkou. Jednoduché, rychlé.

Doporučená příloha:
hranolky, americké brambory, majolkovo-jogurtová zálivka atd.

(zdroj: www.labuzník.com)

Nadívaná pýchavka

Suroviny: 1 ks větší pýchavky 2 ks kuřecího řízku 10 dkg šunky 1 ks cibule 10 dkg tvrdého sýru 2 ks vejce bylinky

Příprava: Pýchavku očistíme, vrch odkrojíme tak, aby vzniklo trychtýřovité víko. Houbu vydlabeme a dřeň nakrájíme na malé kousky. Houbu vyložíme šunkou nebo slaninou. Opražíme cibulku, přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso a orestujeme. Přidáme špek, šunku, sýr, bylinky a spolu s houbovou dužinou dusíme asi deset minut. Dušenou směs necháme chvíli vychladnout a pak jí naplníme pýchavku až jeden centimetr pod okraj. Navrch rozbijeme vejce, propíchneme žloutek a přiklopíme houbovou pokličkou. Houbu zabalíme do alobalu a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po dobu třiceti minut. Pak sundáme alobal a víko a pečeme ještě asi dvacet minut, až se vejce uvaří.

(zdroj: recepty.centrum.c)