Návštěvníci sušického vlakového nádraží měli možnost se vrátit do minulosti, ale také zhlédnout nejnovější skvost železnice. Konal se tam Den železnice v rámci kterého si lidé mohli prohlédnout výstavu o historii železnice, projet se parní lokomotivou nebo se svézt na historické šlapací drezíně. Postaveno tam bylo také modelové kolejiště, které lákalo nejen děti.

„Žralok"

Největší zvědavost asi způsobil nový motorový vlak RegioShark, přezdívaný Žralok. Ten si mohli lidé prohlédnout a vyzkoušet si pohodlí, které nabízí. Nejeden z návštěvníků neskrýval obdiv a uznání. „Je to moc krásný vlak. Konečně se i u nás bude jezdit na úrovni. Je to nesrovnatelný komfort ve srovnání s některými vlaky, které tady jezdí," řekla Deníku Monika Stará.

České dráhy nová regionální vozidla pro Plzeňský kraj pořizují v rámci Regionálního operačního programu Jihozápad, a to ve dvou projektech. „Šest jednotek v projektu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj a jednu jednotku v projektu Moderní železniční vozidla pro Plzeňský kraj II. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace na jednotku dosahuje výše až 35 %. Dále budou do Plzeňského kraje dodána ještě další dvě totožná vozidla, které České dráhy hradí výhradně z vlastních zdrojů. Celkový počet jednotek RegioShark pro Plzeňský kraj je devět v celkové hodnotě 577 118 016 Kč.  První čtyři budou v Plzeňském kraji k dispozici do konce letošního roku, všechny jednotky začnou v provozu jezdit do poloviny roku 2013," informovala tisková mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Historie

Velký úspěch měla také výstava, která milovníky železnice vrátila zpět do historie. „Výstava se týká historie železnice od prvopočátku, od příjezdu prvního vlaku až do dneška. Jsou zde písemné relikvie, medaile, uniformy, lampy, zámky, odznaky, staré pohlednice, tabla a různé historické věci," představil soukromou sbírku Václav Simbartl, který celý život jezdil jako strojvedoucí.

Ani ten neodolal a byl se podívat na nový vlak. „Nový vlak je hezký. Teď  jde o to, jestli když se koupil v Polsku, tak jestli nepřišli naši dělníci o práci, protože u nás jsou také dělníci, kteří by to dokázali. V dnešní době je konkurence tvrdá, ale jak rozhodli, tak rozhodli," zhodnotil Simbartl.

Akce měla úspěch i u malých návštěvníků. „Moc se mi to líbí. Nejvíc asi parní lokomotiva, jak se z ní kouří. To jsem ještě nikdy neviděl. Nový vlak je také hezký, s tím bych se chtěl projet," přiznal desetiletý Marek Gregora.