To je jen část známých herců, kteří se objeví v historickém filmu Hlas pro římského krále, jehož první klapka padla včera na vodním hradě Švihov a který je věnován jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin, Karlu IV. Česká televize uvede film v příštím roce jako příspěvek k oslavám sedmistého výročí narození tohoto panovníka.

„Zatímco tradiční obraz Karla IV. je v české filmové a televizní tvorbě spíše idylicky rozmarný, naším cílem je co možná nejvěrnější reflexe jeho života a činů v intencích historického dramatu," řekl kreativní producent snímku Jan Maxa. Režisér Václav Křístek k tomu dodal, že autoři filmu ale samozřejmě ctí fakt, že Karel IV. byl dobrým vladařem. „Přesto bude náš Karel IV. trochu jiný, protože historici poslední dobou přišli s velkým množství nových informací, především o vztahu mezi ním a jeho otcem Janem Lucemburským. Tento vztah bude leitmotivem filmu. Oba byli velké figury, oba byli alfa samci," uvedl Křístek a prozradil, že Karlova matka Eliška Přemyslovna bude mít ve filmu trochu mystickou roli.

Karla IV. hraje Kryštof Hádek, který letos natáčí na Švihově už podruhé. „Před létem jsme tu točili s Českou televizí Brno pohádku, tak se bojím, aby se mi tu nepletly texty," smál se Hádek, který přiznal, že se kvůli roli znovu ponořil do učebnic dějepisu.„A udělal jsem to rád. Základy znám, ale díky natáčení jsem se mohl věnovat i podrobnějším historickým faktům," svěřil se Hádek, jehož během náročného natáčení čeká například bitva.

To Tereza Voříšková, která v Hlasu pro římského krále hraje jeho ženu, na Švihově natáčí poprvé. „Na výletě jsem tu už byla několikrát, ale ještě jsem tu nehrála. Zatím mám za sebou jen dva obrazy, ale líbí se mi tu, je tu hezké prostředí. Moc se mí líbí i moje role," pochvalovala si Voříšková, kterou nadchly kostýmy. „Já je zbožňuji. Jsou krásně detailně vyvedené, moc si to v nich užívám," dodala. Z kostýmů měla radost i Hana Vagnerová, která ve filmu hraje Elišku Přemyslovnu. „Byly šity přímo na nás a jsou moc krásné. Je ale moc dobře, že dnes není 40 stupňů, to by natáčení bylo hodně náročné. Zvlášť pro kluky, kteří mají i vysoké boty, prostě vše, jak to tenkrát bylo," uvedla Vagnerová, která přiznala, že na Švihově je vůbec poprvé. Pracovně i soukromě.

Hlas pro římského krále se bude natáčet v mnoha historických objektech, kromě Švihova na hradech Kost, Cuknštejn, Točník, Zvíkov, Pernštejn či v třebíčské katedrále, a vedle představitelů hereckých rolí se jej zúčastní téměř tisíc dalších účinkujících, tedy šermířů, kaskadérů nebo jezdců na koních. Pro snímek bylo navrženo a ušito kolem dvou set kostýmů.

Hlas pro římského krále

Režie a scénář: Václav Křístek. Kamera: David Ployhar. Hrají: Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Petr Jeništa, Tereza Voříšková, Jaroslav Plesl, Hana Vagnerová, Karel Zima, Marián Geišberg, Norbert Lichý, Luboš Veselý, Petr Štěpán a další.