Je sobota ráno a vůně opečených klobás mě vítá hned při vstupu na sušické náměstí. Konají se zde tradiční farmářské trhy.

O kousek dále stojí stánek, ve kterém prodávají tři mladá děvčata s maminkou medové cukroví. Už jen jejich úsměv láká zákazníky k přistoupení ke stánku a ochutnání. „Pečivo se prodává velmi dobře, jen je horší počasí. Kdyby bylo lépe, tak by přišlo více lidí a prodávalo by se více. Pečivo ráda doporučím všem. Je v něm 20 procent medu, který mám svůj vlastní, protože jsem také mimo jiné včelařka. Takže svůj med zužitkuji do perníčků. Rozhodla jsem se zkusit prodávat medové pečivo, protože jsem doma upekla košík perníčků a za týden byly pryč. Na trzích prodávám poprvé, ale jinak perníčky peču už asi tři roky,“ říká mi Marcela Javorská z Petrovic u Sušice. Na perníčky má svůj speciální recept, ale ten mi prozradit nechce.

S vůní klobás se na náměstí mísí vůně čerstvě pečených trdelníků sypaných skořicí. U tohoto stánku je stále fronta a ani se nedivím, také neodolám a jeden si dám. Tady si každý přijde na své. Nabídka je opravdu pestrá. K zakoupení jsou zde čerstvé uzeniny, čerstvé kravské mléko, pečivo, ale i živé ryby.
Jak tak procházím, vidím pod stromem schované auto, které je plné různých vůní. Skrývá velké množství koření a sypaných čajů. „Největší zájem je o čaje spíše na podzim a nejžádanějším je zelený čaj, který je dobrý na pročištění. Lidé si mohou vybrat z dvou set druhů koření a různých bylinek. Nejvíce jde na odbyt asi zlaté kuře. Dnes je menší počet zákazníků způsoben změnou počasí. Je hodně velký rozdíl teplot a lidé nemají náladu,“ uvedl Petr Šůs z Kasejovic. Poté mi představuje svoji specialitu, kterou je nakládaný česnek. „Tedy, ten táhne,“ musela jsem přiznat po přičichnutí.

Blíží se desátá hodina a náměstí se začíná plnit lidmi. Scházejí se hlavně kolem pódia, vedle kterého začíná hrát kapela Solovačka. Z jakého důvodu se zde lidé hromadí, mi vysvětluje organizátor trhů Tomáš Zelený. „Jako na všech předešlých farmářských trzích děláme zde soutěž i nyní. Protože se nám blíží sušická pouť, tak jsme uspořádali soutěž o nejlepší sušický pouťový koláč. Přihlásili se nám soutěžící z řad domácích výrobců i firem, kteří zde v Sušici koláče pečou. Porota koláče hodnotí anonymně, nevědí, který koláč je od koho. Každá hospodyňka nebo výrobna dostane číslo. Porotci hodnotí podle chuti čísly od jedničky do pětky, kdy pětka znamená nejlepší. Na výherce čeká čestné místo v porotě příštích farmářských trhů,“ popisuje soutěž Zelený.

A už se nosí voňavé koláče porotě na stůl. Po zhodnocení všech soutěžních koláčů první místo získává Hana Kolbingerová z Dlouhé Vsi, jako druhý nejvíce chutná porotě koláč od Marcely Javorské z Petrovic u Sušice a třetí místo obsazuje Zdeňka Milotová ze Sušice.