Splnil se jim sen. Řeč je o švihovských dobrovolných hasičích, kteří si v sobotu odpoledne slavnostně převzali nový hasičský automobil za šest milionů korun.

„Hasiči dostali novou cisternu tatra, která byla pořízena z programu ministerstva vnitra, kdy dotace ve výši 2,5 milionu korun pomohla k hlavnímu rozhodnutí o jejím zakoupení. Plzeňský kraj přispěl půlmilionem a zbylé tři miliony korun jsme dali z našeho rozpočtu," uvedl starosta Švihova Václav Petrus.

Z nového vozu mají švihovští hasiči, kteří jsou zařazeni do kategorie JPO III, velkou radost. „Po dlouhé době je to náš splněný sen. Po 41 letech máme úplně nové auto. Jinak jsme po celou dobu dostávali už používané. Nyní máme auto podle našich požadavků, s veškerou výbavou a na míru," řekl velitel JSDH Švihov Jan Kadlec.

Jde o Tatru 815 CAS 20, která má nádrž na 4000 litrů vody. Součástí jsou dýchací přístroje dräger, vysílačky, baterky na extrémní svícení, osvětlovací stožár, elektrocentrála, kalové čerpadlo, plovoucí čerpadlo, motorová pila a nechybí ani naviják a další věci. „Nyní už máme vybavení jako profesionálové," liboval si Kadlec.

Pro město jsou dobrovolní hasiči velkou pomocí a podle starosty pro něj moc znamenají. „Myslím si, že události roku 2002, kdy bylo město zasaženo povodní, většinu obyvatel dokázaly přesvědčit, že hasiči jsou velice důležití. Ukázali při záplavách i několik týdnů poté, kdy byli ve službě a pomáhali lidem, že jsou nenahraditelní. Pro mě jsou důkazem toho, že i dnes jsou lidé, kteří se dokáží ve svém vlastním volnu a zadarmo věnovat něčemu, co je prospěšné pro všechny ostatní a doufám, že to většina nejen švihovských obyvatel vnímá. Bez nich by bylo vše složitější," uzavřel Petrus.

Během slavnostního programu mladí hasiči zahráli divadlo a o hudební doprovod se postarala švihovská dechová kapela Josefa Babky.