Město připravilo pro své občany bohatý program. Ve stanu před kulturním domem vyhrávala dechová kapela Borovanka, pivo teklo proudem a klobásy voněly celým městem.
„V malém sále kulturního domu byla připravena výstava k letošnímu desátému výročí povodní, kde měli lidé možnost vidět fotografie z proměny našeho města, ale i z akcí, které se tady pravidelně konají, jako je například masopust a podobně. Ke zhlédnutí tu byly i fotoalba a městské kroniky. Zájemci mohli zhlédnout i filmy připomínající již zmíněné povodně. Tam občas ukápla i nějaká ta slzička," popisuje dění během slavnosti starosta.
Švihovští se mohli potěšit také novou publikací Střípky z dějin Švihova autorské dvojice Jan Jirák a Lukáš Bojčuk. Vyhodnocena byla i fotografická soutěž na téma Švihov a okolí.
Výstavu připravila pro rodáky a veřejnost také Základní a Mateřská škola ve Švihově. Ta o víkendu také otevřela své dveře veřejnosti stejně jako sbor dobrovolných hasičů. Ten se při této příležitosti pochlubil svojí technikou, zázemím i vybavením. Nechyběly ani soutěže pro děti.
Mezi rodáky kteří do Švihova přijeli, byl Jiří Štěpánek. „Já jsem ve Švihově žil šedesát let. Dnes žiji v Klatovech, ale domů se pořád rád vracím. Máme tu chalupu, restauraci na dolním náměstí, a tak tu trávíme každé léto. Kdykoliv se vrátím do Švihova, rád vzpomínám na své dětství a mládí, na kamarády a lumpárny, které jsme tu prováděli," vzpomíná Štěpánek.
„Za ta léta se Švihov změnil k nepoznání. Když jsem chodil do první třídy, škola byla při výjezdu z města na Lhovice. Měšťanka byla na radnici a jedna třída dokonce na faře. Učitelé museli přecházet z jedné budovy do druhé. Když pak byla postavena nová škola, určitě si město a všichni oddechli," dodal rodák, který přijel právě proto, aby se sešel se svými přáteli a zavzpomínali.
Na setkání přišla i Zdeňka Urbánková. „Nejsem sice rodačkou, ale žiji tu už šedesát let. Narodili se mi tu dva synové. Jeden tu dokonce na akci hraje s Borovankou. Jinak se mi tady ve Švihově moc líbí. Jsem ráda, když rodina za mnou přijede a jsme tu spolu. Na setkání jsem tedy nebyla pozvána jako rodačka, ale jako osoba, která byla v roce 2002 vyplavená. Nerada na tu událost vzpomínám, ale zapomenout nejde," nechala se slyšet Zdeňka Urbánková.
Švihovské setkání rodáků a přátel města zakončila večer taneční zábava.