Po mnoha letech se v obci opět potkali lidé, které život rozesel do různých koutů země. A setkání to byla milá a příjemná.

Setkání rodáků se konalo u příležitosti 110. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Čermné, a tak se slavilo hned dvakrát.

„Hasiči patří k naší obci od nepaměti. Vždy byli součástí veškerého společenského a kulturního života v obci, a tak je tomu i dnes. Proto jsme oslavy sboru spojili se srazem rodáků," řekl jednatel SDH Čermná Stanislav Vrba.

Starosta Hrádku, kam obce spadají, Josef Kutil, ve své řeči připomněl, že si práce dobrovolných hasičů váží a obec se je snaží plně podporovat.

Občané a hasiči se společně setkali u kaple na návsi, kde byli všichni slavnostně přivítáni a seznámeni s programem i historií obce a sboru. Po položení věnce u památníku padlých ve světové válce se uskutečnil slavnostní průvod na cvičiště, kde následovala po celé sobotní odpoledne postupová okrsková hasičská soutěž okrsku Hrádek. Tam mohli občané také zhlédnout historickou a současnou hasičskou techniku a různé ukázky hasičské práce.

„Škoda, že se do dnešních dnů nedochovala historická kronika sboru, abychom z ní mohli čerpat. Přesto z mnohých zdrojů víme, že obec Čermná se mnohokrát potýkala s požárem. Snad největší, který tu kdy byl, je datován rokem 1876, kdy, až na dvě stavení, vyhořela celá obec. V Puchverku a Kašovicích zas občané museli ve své historii zápolit s jiným živlem, a to vodou," uvedl ve své slavnostní řeči Vrba.