17.07

Na Klatovsku už je téměř sečteno. Čeká se už jen na Sušici.

16.56

Příliš voličů neoslovil Andrej Babiš v Železné Rudě. Tam jeho strana skončila až na pátém místě. Vítězství tam slaví TOP 09. Druhou stranou, které dali voliči nejvíce hlasů, je ODS.

16.40

Volební hlasy jsou sečteny i ve dvou největších městech na Klatovsku. V Horažďovicích šlo k volebním urnám 2 142 voličů. Vítěznou stranou v tomto městě je ČSSD s 23,43% hlasů, na druhém místě je strana ANO 2011 se 17,64% hlasů. Strana ODS je až na čtvrtém místě s 10,17% hlasů.

Také v Klatovech, kde volilo 10 822 obyvatel, má prvenství ČSSD s 22,02% hlasů a stejně jako v Horažďovicích je na druhé místě strana ANO 2011 s 18,37% hlasů. ODS, jejímž členem je i klatovský starosta Rudolf Salvetr, je až na pátém místě s 11,37% hlasů. "Výsledek mě netěší, ale dal se očekávat. Odrazila se tam nálada obyvatelstva a vládnutí Nečasovy vlády za posledních 3,5 roku. To se muselo ve výsledcích objevit," zhodnotil výsledek Salvetr. 

15.59

Věrni své straně naopak zůstali voliči v Dešenicích. Tam zvítězila KSČM se 105 hlasy z 329.

15.52

Podobná situace jako v Horské Kvildě nastala také na Modravě. Tam se sice strana ANO 2011 umístila na druhém místě, ale první obsadila TOP 09. ODS, která tam vždy volby vyhrála, je až na třetím místě. Účast tam byla tradičně vysoká, a to 89,76%. "Dalo se to předpokládat. Od TOP 09 si nic neslibujeme, protože ta se ve vztahu k Šumavě negativně vymezuje. To, že TOP 09 na Modravě vyhrála, je pravděpodobně zásluha voličů s voličskými průkazy," řekl Deníku starosta Modravy Antonín Schubert.

15.12

Sečteno už je také v další obci, kde bývala vždy vysoká volební účast. Ne jinak je tomu i nyní. Účastí 82,81% se mohou pochlubit v Tužicích.

15.04

Velký obrat nastal v Horské Kvildě. Tam vždy převládali voliči strany ODS. Tentokrát tam zvítězila strana Andreje Babiše s 16 hlasy z celkových 67. Druhé místo má shodně ODS a TOP 09 po 13 hlasech.

14.53

I když se v Ostřeticích tentokrát velká účast neočekávala, tak se tak nestalo. I tentokrát, tam byla účast poměrně vysoká, a to 84,31%. Nejvíce hlasů tam získala strana ANO 2011, na druhém místě je strana ODS.

Druhý den voleb byl poklidný

Ve Vřeskovicích mělo těsně po osmé hodině ráno odvoleno už 32% tamních voličů. V Biřkově, kde mají zapsáno na seznamu voličů 100 lidí, mělo v 8.45 hodin odvoleno už 47% voličů.

Celkem 68 voličů mělo po deváté hodině ráno odvoleno i v obci Křenice na Klatovsku. „Účast je průměrná, nevyskytly se zatím žádné problémy ani komplikace," potvrdila předsedkyně komise Jana Millerová. Tam odvolil i jeden z nejstarších voličů v obci 88letý Karel Matějka, který k volbám chodí pravidelně.

Zájem volit na voličské průkazy měli voliči i v Chudenicích na Klatovsku. Tam v sobotu kolem 10. hodiny dopoledně mělo odvoleno 43% tamních občanů a na voličský průkaz odvolilo 20 voličů. „Je to poměrně dost lidí. Nebývá to tak častý jev," uvedla předsedkyně volební komise Věra Kulichová. V Chudenicích k volbám přišly především celé rodiny, nechyběli mladí ani senioři.

V sobotu dopoledne mělo v Poleni odvoleno 90 lidí z 235 zapsaných voličů. Ani tam si na nízkou účast rozhodně nestěžovali. Zájem tam projevili občané i o přenosnou urnu.

Problémy nebyly ani v Dlažově. I tam k volební urně směřovali voliči různého věku, zejména pak rodiny v doprovodu dětí.

Kdo vyhraje nikdo nedokáže odhadnout

V Běhařově byl o volby větší zájem v pátek. V sobotu přišlo do 11. hodiny asi 10 voličů. V obci mělo tak zatím odvoleno 39% oprávněných voličů. Při posledních prezidentských volbách v obci vyhrála TOP 09. „Jak to dopadne tentokrát si netroufáme odhadovat," informovala předsedkyně volební komise v Běhařově Monika Kubíčková.

Při posledních parlamentních volbách před třemi lety v Lomci u Klatovy těsně vyhrála ODS nad sociální demokracií. Jak tam dopadnou volby tentokrát nedokáže odhadnout ani zapisovatelka komise Dagmar Skálová. Podle předsedy komise Martina Kondely tam k volbám přišlo zatím i méně voličů. V pátek byla návštěvnost voleb minimální. „Přišlo jen 8 voličů. Dnes v 11.30 tam má odvoleno 26 voličů z 93 zapsaných," potvrdil v sobotu Kondela.

Vysokou účast, téměř 60%, hlásila v pravé poledne volební komise v Tajanově u Klatov. „Zájem o volby je rozhodně vyšší než jindy," sdělila místopředsedkyně komise Jana Kovařovicová.

Volebních průkazů je hodně, rekord ale nepadl

V Železné Rudě na Klatovsku mělo dnes kolem 13 hodiny odvoleno 160 lidí s voličskými průkazy. „Při prezidentských volbách tu bylo ale mnohem více lidí, než tentokrát," potvrdil člen volební komise Josef Viliš.

Jsou to převážně lidé, kteří jsou během prodlouženého víkendu na Šumavě na dovolené. Podle členů volební komise je to rekordní množství voličů, kteří tam kdy přišli volit s voličskými průkazy. K volbám tentokrát přišlo také nebývale mnoho mladých lidí. Malá volební účast je u střední generace. Z tamních občanů mělo v sobotu odvoleno ve 13 hodin zhruba 50% zapsaných voličů.

Klid byl i ve volební místnosti v obci Špičák u Železné Rudy, kde k dnešní 13 hodině odvolilo na volební průkaz pouze 27 voličů. Z tamních voličů přišlo k volbám 60%.

O sto lidí méně přišlo volit s voličskými průkazy i do volební místnosti na Modravě na Šumavě. „Zatím odvolilo 74% místních občanů a s průkazem přišlo k dnešní 13. hodině jen 62 voličů," potvrdil starosta obce Antonín Schubert. Podle něho se už situace z prezidentských voleb, kdy volební komisi nestačily volební lístky, opakovat nebude.