Park Ostrov v Horažďovicích i jeho blízké okolí zaplavily v sobotu stovky mladých hasičů. Konal se tam totiž závod požární všestrannosti. Šlo o zimní sraz kolektivů z celého klatovského okresu. Závod patří do celoroční činnosti hry Plamen.

„Přihlášeno je cca 98 soutěžních týmů, takže je tady okolo sedmi set dětí i s vedoucími. Závod na Ostrově se skládá ze šesti disciplín. Ze startu všichni běží na střelbu, poté na topografii, po ní musejí přelézt lano, mladší i starší ho přeručkují, následuje zdravotní příprava čili první pomoc, pak dobíhají na uzlování a na závěr na požární ochranu, kde přiřazují grafické značky a určují činnost a nečinnost hasicích přístrojů nebo čím se hasí jemná mechanika a podobně. Celkem celá dráha, kterou běhají, má cca 2,5 kilometru," informoval vedoucí Odborné rady mládeže Plzeňského kraje Bohumír Bucifal.

V parku naproti parku Ostrov se běhala štafeta CTIF. Jelikož je týmů mnoho, byla přesunuta z jarního kola na podzim. Během štafety překonávaly děti žebříkovou stěnu, přeskakovaly překážku, podlézaly překážku, přenášely hasicí přístroj, přenášely hadici, kterou spojovaly s rozdělovačem, a připojovaly proudnici. Štafeta měla osm drah po 50 m.

Na soutěž přijelo letos o několik družstev méně. „Minulý rok bylo asi o deset nebo dvanáct družstev více, ale to je dané tím, že je velká nemocnost a máme i málo rozhodčích, ale nakonec jsme to dali dohromady pomocí SDH Horažďovice, který celou akci zajišťuje," uvedl Bucifal.

Ten byl rovněž u znalostního stanoviště, takže mohl posoudit, jak na tom mladí hasiči jsou. „Znalosti jsou dobré, myslím si, že se to zlepšuje. Kolikrát jsou mladší týmy lepší než starší, protože ti už to berou jinak. Mladší jsou do toho zapálení, stačí je trochu popostrčit a vědí, co dělat. Ale také přiběhne starší kategorie, která to vyšvihne na jedničku a není s tím žádný problém. Je to hodně o připravenosti a vedoucích týmů," vysvětlil Bucifal.

Celý rok své hasičské dovednosti trénují malí hasiči v Bezděkově. „Hlavně jsme se zaměřili na značky a uzly a cvičili jsme střelbu ze vzduchovky. Na soutěži se nám líbilo i děti byly spokojené, užily si to," zhodnotila vedoucí bezděkovského družstva Lenka Lobodášová.

Po splnění všech disciplín přišlo na řadu vyhodnocení. První místo v kategorii mladších získal tým Bystřice A, druhé místo obsadilo družstvo Horažďovice A a na třetí příčce se umístilo družstvo Nýrsko A. V kategorii starších první místo vybojovalo družstvo Malechov A, druhé místo družstvo Bystřice A a na třetím skončilo družstvo Klenová A.