Bubenická show, šermířské vystoupení, mučírna, ohňová show, pojídání a vaření kaše. To, a mnoho dalšího, bylo součástí víkendových Slavností kaše v Horažďovicích, které jsou již tradiční akcí.

„Tato akce má historickou souvislost s obléháním Horažďovic vojskem krále Rudolfa Habsburského. O něm se říkalo, že je král Kaše, protože on prý jedl kaši. Někdo říká, že proto, že byl skromný, jiní proto, že měl zažívací potíže, což je pravděpodobnější. Rudolf Habsburský zemřel při obléhání Horažďovic a na tuto památku pořádáme tyto slavnosti," uvedl starosta Horažďovic Karel Zrůbek.

Někteří odvážlivci měli možnost vyzkoušet si mučící náčiní, které se dříve používalo. Toho využila i Eva Doubková. „Byl to strašný pocit, ale nebolelo to. Horší bylo asi „lochtání" mého přítele, který využil situace, že jsem se nemohla hýbat a bránit," sdělila po natažení na skřipec Doubková.

Tuto možnost nabízela lidem skupina Markýz ze Strakonic, která tam představovala palné zbraně a historickou mučírnu. „Máme různé věci, plus k tomu přidáváme výklad. Fungujeme přes 21 let a stále se snažíme rozšiřovat," uvedla členka skupiny Michaela Holmanová.

Sehnat či vyrobit historické věci není prý až tak těžké, mají šikovné ruce. „Mučírna se kompletně celá dělala v naší režii, po dílnách a garážích doma. Muškety a podobně se buď skupují, to samé kordy, nebo se dělají na zakázku. Máme mezi sebou i historického kováře, takže ten také leccos udělá, například všechno kování na mučírně," dodala Holmanová.

Program toho nabídl ale mnohem více.

„Velkým lákadlem byli kluci, kteří předváděli skákání na skákacích botách, ti podle ohlasů publika jednoznačně vedli. Měli jsme tady dudáckou kapelu, country i irskou muziku. Součástí slavností byla i soutěž o nejlepší kaši krále Rudolfa. Tu vyhrála Střední škola Oselce, druhá byla naše škola společně s MASem. Hlavní koncert patřil skupině Ready Kirken. Vše vyvrcholilo velkou ohňovou show," informovala Markéta Bučoková z odboru kultury horažďovické radnice.

Více si přečtete v pondělním Klatovském deníku