Je po deváté hodině ráno a všichni se scházíme v prostorách kadeřnictví Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici před první proměnou v rámci projektu Změňte se s Deníkem.

První proměněnou bude dvaatřicetiletá Věra Ribarová z Tupadel u Klatov. O nový účes se jí postará studentka třetího ročníku v oboru kadeřnice Veronika Buhajcová pod dohledem učitelky odborného výcviku Pavly Skýpalové a vizáž budou mít na starost kosmetičky třetího ročníku Lenka Černá a Ivana Burešová pod dohledem učitelky Věry Kubíkové z Vyšší odborné školy, Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Klatovech.

Všichni se vzájemně seznámí a jde se do práce. První na řadě je porada. Kadeřnice se domlouvá se soutěžící, jakou má představu, jaký by chtěla účes, jakou by chtěla barvu a podobně. Po několika návrzích a zkouškách je plán na světě. „Umyjeme vlasy, provedeme střih a vysušíme. Potom vlasy na zadní části hlavy tmavě podbarvíme, horní část uděláme světle hnědou a v tom načervenalé melírky. Pak barvu umyjeme, vyfoukáme a upravíme. Paní má jemné vlasy, nemá je vůbec narušené, takže se s nimi bude dobře pracovat," seznamuje mě s postupem kadeřnice Veronika Buhajcová.

Vše je domluveno a jde se na věc. Při stříhání si soutěžící prohlížejí také kosmetičky, které si plánují, jak ji nalíčí. „Budeme zřejmě dělat kouřové stíny v hnědé barvě, jenom bude asi trochu problém s makeupem, protože paní je docela světlá, takže ještě musíme vymyslet, jakou barvu zvolíme," informuje mě kosmetička Lenka Černá.

„Určitě budeme barvit řasy a obočí, abychom je zvýraznily. Paní je světlý typ, takže se k ní hodí více jarní barvy," doplňuje ji její kolegyně Ivana Burešová.

Mají volné ruce

Ribarová dává děvčatům volnou ruku, nechává si poradit a nediktuje si v podstatě žádné podmínky. „Trochu se bojím. Nečekala jsem, že mě vyberete," přiznává během střihání, ale na proměnu se těší.

Zhruba po dvou hodinách střihání a barvení přichází na řadu práce kosmetiček, které se už nemohly dočkat, až se budu paní také moci věnovat. Jedna si vezme na starost řasy a obočí, druhá péči o nehty a ruce. „To abych večer někam vyrazila," říká soutěžící a my všichni jednohlasně souhlasíme. Při péči, kterou jí děvčata věnují, lituji toho, že jsme do soutěže nezahrnuli i redaktory. Nemine ji ani příjemná masáž rukou.

Po obarvení řas, zvýraznění obočí, úpravě nehtů, zábalu rukou přichází na řadu omytí barev z vlasů. Po vysušení je v očích první proměňované vidět údiv, když spatří svůj nový účes. Dočkala se i vysněné ofiny, kterou si přála.

Pak ji čeká opět přesun ke kosmetičkám, které ji nalíčí a postarají se o konečnou vizáž. Připadá si jako filmová hvězda, kolem které lítají kadeřnice, kosmetičky, vizážistky, aby vypadala co nejlépe. Přesně tak se totiž studentky o soutěžící starají.

Je po třinácté hodině, je namalováno a už jsou na řadě jen poslední kadeřnické úpravy. Dostřihnutí, prostřihnutí, lak, vosk, lesk a je hotovo.

Je to paráda

„Nádhera. To je vážně proměna," zhodnotí svůj vzhled při pohledu do zrcadla Ribarová. Stejně tak ji zhodnotí i ostatní, kteří se na proměně podíleli. Změna je vážně vidět na první pohled, to se musí uznat. „Jsem nadšená. Jsem ráda, že mám ofinu, kterou jsem si přála. Úžasná byla i masáž rukou, kterou mi holky udělaly. Určitě mi daly inspiraci, jak se líčit, jak si upravovat vlasy a podobně. Ráda si na tuto péči udělám čas i jindy. Příště už se nebudu bát více experimentovat a půjdu ještě více do červené. Jsem ráda, že mě takhle nastartovaly, a v létě chci jít do další proměny. Nechám se ostříhat více na krátko," hodnotí svoji proměnu soutěžící a pokračuje: „Vždy bylo mým přáním něco takového podstoupit, projít proměnou a nechat si poradit. Přiznávám, že se lépe cítím v této tmavé barvě než ve světlé. Musím moc pochválit kadeřnici i kosmetičky, bylo to fajn."

Všichni jsou se svojí prací spokojeni. „Bylo to super. Na paní je změna vážně vidět a moc jí to takhle sluší," říká Černá.

Už nyní se studentky těší na další soutěžící, která se nechá od nich proměnit.

Další zájemkyně o proměnu se mohou přihlásit na e-mail: redakce.klatovy@denik.cz. Tam uveďte své jméno, bydliště, věk, telefon a připojte i svoji současnou portrétovou fotografii. Do předmětu mailu napište heslo PROMĚNY. Každý měsíc měsíc bude proměněna jedna dívka či žena. Celkem jich svůj vzhled změní pět.

Po tom, co proměnou projdou všechny ženy, budou čtenáři hlasovat o tom, která proměna se jim nejvíce líbila. Čtenáři budou moci hlasovat pomocí kuponu, který bude vycházet v Klatovském deníku. Vítězka získá titul Miss proměny Klatovského deníku 2013. Soutěž o Miss proměny internetu Klatovského deníku 2013 bude souběžně spuštěna na webových stránkách, kde se vítězkou stane žena s největším počtem hlasů.

Vítězky obou soutěží získají ceny od sponzorů soutěže.