Stovky hasičů vyjely do Základní školy v Sušici v Lerchově ulici. Nemuseli se tam však potýkat s hašením požáru, ale se soutěžními úkoly. Konalo se tam totiž již 16. zimní setkání Mladých hasičů.

„Pořádáme tuto akci, abychom vyplnili čas mladým hasičům v zimním období. Máme připraveno šestnáct disciplín, jde o patnáct klasických jako je brankář, střílení na branku, mapa s topografickými značkami, kuželky, které se shazují céčkovou hadicí, přeskok přes švihadlo, šplh po tyči, dopravní značky, košíková, přenášení lentilek a podobně plus oblékání hasiče, což se boduje zvlášť," informoval vedoucí odborné rady mládeže Plzeňského kraje Bohumír Bucifal.

Na soutěž přijelo 410 dětí z 37 kolektivů, které byly rozděleny do 57 družstev starších a 22 družstev mladších hasičů. „Posledních pět šest let je počet stále stejný. I když třeba na zimním srazu v Předslavi bylo asi 106 družstev, což byl rekord. Nyní je nevýhoda, že je hodně lidí nemocných, ale okolo devadesáti družstev máme pokaždé," uvedl Bucifal.

Mezi desítkami družstev soutěžili také mladí hasiči z Kejnic. „Fungujeme třetí rok, máme 15 členů a tři dospělé jako vedoucí. Myslím si, že to děti baví, protože z celé vesnice jsou všechny v organizaci a těší se na všechny soutěže. Jezdí rády i na mimoplamenové, takže si myslím, že se jim to líbí. Na dnešní soutěž jsme se připravovali asi měsíc. Procvičovali jsme to, co je v Plameni, plus to, co jsme dostali v pokynech," sdělila hlavní vedoucí kejnických mladých hasičů Simona Tršová a dodala: „Na soutěž se děti těšily strašně moc, protože přijely obhajovat loňská umístění, kdy měly v jednotlivcích jedno druhé místo, v oblékání hasiče také druhé místo a v celkovém pořadí, myslím, že byly třetí."

Jedním z jejích svěřenců je i její jedenáctiletý syn Matěj Trš. „U hasičů jsem tři roky a hodně se mi to líbí. Nejvíce mě baví útoky, ale profesionálním hasičem bych být nechtěl, jen dobrovolným. Tady na soutěži je pro mě nejtěžší házení na koš a nejvíce se těším na topografické značky," prozradil Matěj.