Do Velkého Boru i letos dorazila kolona historické vojenské techniky americké armády Přátelé 4. obrněné divize Prácheňsko. Veřejnost tak měla možnost prohlédnout si  zbraně, stroje, ale i dobové oblečení a další doplňky.


„Snažíme se připomínat události roku 1945. Každý rok zde proto organizujeme zastávku konvoje historické techniky, aby si dospělí  i děti mohli  stroje prohlédnout, posadit se do nich a podobně. Myslíme si, že je to pořád pěkná a zajímavá podívaná," říká starosta Velkého Boru Václav Zábranský.


K vidění bylo na návsi ve Velkém Boru několik desítek strojů různých značek a v nich nadšence a dobrodruhy.

Už třináct let se vojenské historii věnuje i Vladimír Zajíc z Horažďovic.

„Nikdy v dětství jsem nesnil  o tom,že budu jezdit na nějakém džípu, že si budu hrát na vojáky a podobně. Jednou jsem ale objevil v albu mé babičky starou fotografii, a tak jsem začal pátrat, shánět informace. Seznámil jsem se s Josefem Chalupným a sbírání věcí po americké armádě a vojenských věcí se stalo mým koníčkem. Z kopřiv jsem vytáhl starý džíp, vlastníma rukama jsem si ho dal dohromady a dnes jezdím s Přáteli 4. obrněné divize Prácheňsko rok co rok a připomínáme osvobození naší vlasti. Já vlastním džíp značky Kanadský chevrolet. Strávil jsem na něm spousty svého volného času, ale nelituji," říká Zajíc. Ten do svého „koně" pobláznil celou rodinu a dnes se rodina Zajícova z Horažďovic každoročně na spanilé jízdy po jihozápadních Čechách těší.

„Sháníme si i dobové oblečení, které pak přešíváme. Nejhorší je to s dětmi. Ty rostou, a tak rok co rok musíme přešívat obleky a shánět boty," dodal Zajíc, který přiznává, že jeho hobby určitě nepatří k nejlevnějším.

Mezi jezdci byli také ti, kteří džípy vlastní už čtyřicet let, nebo naprostí nováčci.

„Vždycky jsem chtěl vlastnit  džípa ale nikdy na něj nebyly peníze. Nakonec jsem ho sehnal v Kasejovicích, kde je nadšenec, který tato auta dává dohromady ze starých náhradních dílů. Splnil jsem si sen. Můj stroj je z roku 1944 a devadesát procent náhradních dílů, které na jeho obnovu a modernizaci byly použity, jsou originály. Ty se ale dnes shánějí v zahraničí," vypráví svůj příběh Jiří Volák, který se svojí ženou žije v USA a domů se vrací na květnové dny, aby mohl jezdit s kamarády a přáteli v koloně.
V Chanovicích  zahájily výstavu Karla Foudy s názvem Nikdy druhá, která bude v chanovickém zámku zpřístupněna do 4. července letošního roku. Křtila se i stejnojmenná kniha. V kulturním domě v Chanovicích se dokonce promítaly dobové filmové záběry z osvobození regionu. Vojenská technika nechyběla ani v Sušici a Horažďovicích.
Zájem lidí o oslavy, vojenskou techniku a různé pietní akty rok od roku klesá. Důchodcům tento trend vadí. „Mladí lidé by se měli více zajímat o to, jak jejich předci bojovali a žili a proč se vůbec slaví," zlobí se důchodce Zdeněk Krs, který se přijel podívat na vojenskou techniku do Velkého Boru.