Návštěvníci si například na vlastní oči mohli prohlédnout, jak vypadala štědrovečerní tabule běžné venkovské rodiny, nebo jak vypadaly vánoční stromek a vánoční přání v 19. století. „Jde o naše každoroční adventní a vánoční prohlídky při svíčkách oživené různými scénkami. Hrad je osvětlen pochodněmi a návštěvníci dostanou svíčky. Když se povede počasí jako dnes, má akce pěknou atmosféru. Jen škoda, že letos není sníh," uvedl kastelán Rabí Karel Broža.

O ukázku, jak vypadaly Vánoce u šlechty před cca dvěma sty lety, se postarali Eva Krausová a Jindřich Gregora z divadla Rynek z Újezdu u Plánice. „Představujeme blíže nespecifikovaný manželský pár ze začátku 19. století. Manželé se dohadují o starých zvycích, jak jsou vepsány v kalendáři," přiblížil Gregora. „A v kalendáři jsou vepsány velice důležité věci. Například kdy co na jaře zasít a zasadit, aby se hospodářství dařilo, jsou tam různé astronomické poznatky a pozor, i úřední informace, jako například, kdy zaplatit daně. Což je důležité, jakmile nezaplatíte daně včas, hned vám na dveře klepe berní úředník s rukou nataženou," smála se Krausová.

O vánoční prohlídky je každoročně velký zájem a lidé se musí přihlásit předem. „Je to i kvůli účinkujícím. Dnes je třeba tepleji, ale uvnitř je hrad promrzlý a těžko by vydrželi delší dobu, i za odpoledne toho mají dost. A na více dní by byl problém sehnat lidi. Lidé už jsou po sezoně „rozutíkaní", takže sháníme, kdo má čas," vysvětlil Broža s tím, že na zajištění podobných prohlídek je zapotřebí několik desítek lidí.