O tom, že děti nechtějí svůj svátek slavit jen soutěžemi, na skákacím hradu nebo chozením na zmrzlinu, jsme se přesvědčili v pátek v Dragounských kasárnách v Klatovech, kde jich byly stovky. Ani deštivé počasí je neodradilo, aby se podívaly, jak vypadá tank, vyzkoušely si, jak se do něj leze a podržely si samopal nebo jinou vojenskou zbraň. Tuto možnost měli všichni návštěvníci dne otevřených dveří, který se tam konal.

Zářivé oči dětí

Svoje nadšení a radost neskrývalo nejedno dítě. „Je to paráda. V tanku jsem nikdy neseděl a tady jsem si to  mohl vyzkoušet. Moc se mi to líbí. Ještě se chci jít podívat na ukázky obrany," prozradil s nadšením šestiletý Tomáš Rada.

Tato akce se koná v kasárnách každým rokem a účast na ní byla minulý rok rekordní, přišlo přes patnáct set lidí. „Návštěvníci mohou zhlédnout vojenskou techniku, převážně jde o naše mobilní opravárenské prostředky, čili pojízdné dílny. Dále jsou zde k vidění dělostřelecká technika, dvě hasičská vozidla i vozidla vojenské policie, která zde předvádí i svoji činnost. Připraveny jsou dvě dynamické ukázky. Jde o ukázky kontroly osob a vozidel i se střelbou, druhá  je sebeobrana, čili boj zblízka, což je technika Musado, kterou se vojáci běžně učí. Den otevřených dveří zde pořádáme každý rok vždy před prázdninami a letos se nám to podařilo sloučit s Dnem dětí," sdělil vrchní praporčík VÚ 5008 Klatovy  Pavel Koskuba.

Nejen vojáci si pro děti připravili den otevřených dveří, ale připravili jej také klatovští hasiči. Tam však už tolik dětí nepřišlo. Možná to bylo způsobeno i tím, že byly tyto akce ve stejný čas. Některé děti přiznaly, že je více láká vojenská technika, protože s tou se jen tak nesetkají. „Chtěli jsme jít s paní učitelkou sem, protože hasičská auta vidíme často. A ukázky zásahů už někdy vidíme i na hasičských závodech, takže už to není tak lákavé," řekl Deníku dvanáctiletý Aleš Mastný.

Malý hasič

Toho využil malý Honzík, který tak měl všechna hasičská auta jen pro sebe a mohl je dokonale prozkoumat. Neunikla mu ani jediná dvířka, aby nezjistil, co je za nimi. Největším zážitkem pro něj asi bylo, když se pár metrů projel doprovodným autem hasičů, mohl si vzít do ruky vysílačku a zahoukat.