Venku už se pomalu stmívá a já vyjíždím na tajuplné akce, které jsou právě dnes, v pátek 5. dubna, spojené s Nocí s Andersenem.

Nejprve směřuji do Městské knihovny v Horažďovicích, kde tuto akci pořádají letos podruhé. Tady už se pomalu scházejí děti, které chtějí poznat, co se může v noci dít v knihovně. S tím, co vše na třináct příchozích čeká, mě seznamuje vedoucí knihovny Lenka Šimonová: „Děti se seznámí se životem a s díly H. Ch. Andersena, poté budou hrát hru Dixit, při které se rozdělí do třech družstev a ta pak budou hledat různé indicie, které jsou uloženy v knížkách. Indicie je dovedou k mapě a na základě ní půjdou ven hledat cestu za pokladem. Až dojdou na malé nádvoří v muzeu, budou muset složit zkoušku odvahy, projít temnou chodbou do nádvoří a najít dvě truhlice. V jedné jsou pečetě na důkaz toho, že došly až na konec tajuplné cesty a že dokázaly překonat strach. V druhé najdou indicie, které patří do pohádek H. Ch. Andersena."

Dále se dozvídám, že podle nápověd si děti také vyzkoušejí, které pohádky známého spisovatele znají. Například podle sirek by měly uhádnout, že jde o pohádku Děvčátko se sirkami. Připraveno je ale i něco dalšího. „Děti budou ještě v průběhu večera skládat lodičku pro cínového vojáčka, vystřihovat postavičky a také plnit test. Proto některé věci zdůrazňujeme, aby si to lépe zapamatovaly a poté doplnily do testu," doplňuje Šimonová.

Mezi děti přichází sám Hans Christian Andersen a vypráví jim svůj životní příběh. Poté se seznamují s některými jeho pohádkami a zkouší je samy převyprávět.

Pod hladinou

Hezky by se poslouchalo, ale čeká mě ještě další cesta, a to do družiny při Základní škole Sušice v Lerchově ulici, kde se scházejí v rámci Noci s Andersenem už popáté. Tam se po příjezdu ocitám jako pod mořskou hladinou, kde mě vítají mořské víly a princové. „Minulý rok jsme založili také kroniku, kde vše zaznamenáváme. Letošní rok se vše odvíjí dle pohádky Malá mořská víla. Děti jsou ve třech odděleních, spí nám tady přibližně v každém oddělení dvacet dětí. Po příchodu se převlékly za víly a prince, sesednou se a hosté jim celý večer čtou. Během večera zde prolétne duch Kid, který si s dětmi zahraje a popovídá," informuje mě o programu jedna z organizátorek Helena Pojarová Tesařová.

Připraveny jsou různé soutěže a čeká na mě i svatební královská hostina. Až se všichni ráno vyspí, budou hledat poklad. U stromu Andersenovníku budou mít zprávu a podle ní dojdou k pokladu. „Na závěr všichni dostanou pamětní knížku," dodává Pojarová Tesařová a potvrzuje mi, že o tuto akci je každý rok velký zájem, musejí děti vybírat.

Jednou z víl je i sedmiletá Barbora Černíková. „Jsem tady poprvé a moc se mi to líbí. Nejvíc se těším na spaní. Ani se tady bez rodičů nebojím, mám tady hodně kamarádů," svěřuje se mi Barbora.

Sedmiletého Josefa Koláře nejvíce zajímá duch. „Je to tady pěkné. Nejvíc se těším na soutěže a na ducha, ale ještě jsem ho neviděl. Ani nevím, jak si ho představit, tak doufám, že ho uvidím," přeje si Josef.

Šestiletá Valerie Janoušková má představu jasnou. „Duch bude bílý a bude mít prostřižené oči," popisuje mi Valerie a dodává, že se těší, až ho pozná a ještě na čtení dalších pohádek.

A to už se všichni připravují na další čtení a já opouštím podmořskou hladinu.