Je pátek ráno a na všech základních školách v Klatovech začíná vyučování a s ním také startují zápisy do prvních tříd. Proto jsem se i já vydala po třídách, kde budoucí prvňáčci skládají svoji první školní zkoušku.

Začínám na Základní škole Klatovy v Čapkově ulici, kde se děti nemusejí nudit ve frontách. „Máme připravené hry, u kterých jsou žákyně z osmých ročníků. Aby tady děti nemusely čekat ve frontě, tak si tady mohou hrát. Jsou ale nedočkavé, a tak spíše stojí u maminek a připravují se duševně na zápis. Pak mají možnost se podívat na výuku do prvních tříd, aby viděly, co je čeká," informuje mě ředitelka Základní školy Klatovy, Čapkova ulice Dana Martinková.

Prvním, koho zastihnu při plnění úkolů, je Miroslav Šos, který vybarvuje krtečka a i všechny ostatní úkoly zvládá. Rodiče z jeho vstupu do školy strach nemají, prý spíše naopak. „Něco málo už umí, ale tady je nervózní. Zná pár písmenek, tvary, barvičky, dokáže počítat a tak. Moc se do školy těší a hlavně maminka s tatínkem na to, až se naučí nějaký režim, že už to nebude od rána do večera jen hraní," uvedla jeho maminka Klára Šosová.

Na chodbách stojí fronta netrpělivých rodičů se svými ratolestmi a stejně tak to vypadá i na Základní škole Klatovy v Plánické ulici, kam pokračuji dále. I tady je oblíben krteček, kterého mají děti za úkol vymalovat a plnit s ním i další úkoly. Učitelky je zkouší z číslic, písmenek, barev, tvarů, ale také chtějí slyšet, zda umějí básničku nebo i písničku. Po splnění všeho získají odměnu a dárečky.

Dále mé kroky směřují do Masarykovy základní školy, kde si při vstupu připadám jako v pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků. Zkoušecí třída je téměř plná nastávajících žáčků a v tu chvíli se ve dveřích objeví malý švihák Václav Koupšeta, který vypadá, jako by šel žádat Sněhurku o ruku, než že jde k zápisu. Má sako, bílou košili, kravatu a v ruce krásnou květinu pro učitelku. Po předání se ho ujme Sněhurka a provede ho stanovišti s trpaslíky, kde plní různé úkoly jako navlékání korálků podle předlohy, skládání puzzle, zavazování tkaničky, počítání a podobně.

Podle slov jeho maminky se do školy těší. „Obavy ze vstupu do první třídy žádné nemám. Prohlížela jsem si všechny školy a chtěla jsem pro něj vybrat tu nejlepší. Vašík umí číst, angličtinu, básničky asi jako každé dítě a snažíme se dál rozvíjet znalosti," uvedla maminka Vašíka Marcela Koupšetová.

Po splnění úkolů dostává upomínkový list a odchází. Stejně tak já a pokračuji na Základní školu Klatovy v Tolstého ulici, kde je rovněž pěkný šrumec. I tady je pro děti připraveno několik stolečků, kde dokazují, že se už něco naučily.

Všichni kluci i děvčata předvádějí nejlepší výkony a snaží se splnit všechny úkoly co nejlépe.