„Zájem je určitě znát. Co se týče naší školy, opět vedou učební obory kuchař – číšník a cukrář. O tyto obory je každoročně největší zájem. Všechny učební a studijní obory, které nabízíme, se budou otevírat, a to včetně oboru řezník,“ řekl Deníku ředitel Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy Vladislav Smolík.
Řezníci jsou opět v kurzu. „Bylo období, kdy se učební obor řezník vůbec neotevíral. Nebyl o něj žádný zájem. Dokonce to vypadalo, že přijdeme o kvalifikované a vyučené řezníky. Situace se naštěstí zlepšila a v září se opět otevře řeznická třída. Prozatím je přihlášeno patnáct uchazečů,“ uvedl Smolík.
Větší zájem o učební obory zaznamenal i ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici Jaromír Kolář. „Letos se nám ale přes větší zájem nepodařilo otevřít učební obor truhlář a kombinovaný obor s maturitou instalatér – elektrikář. O ostatní obory je zájem,“ sdělil ředitel.
Také v Horažaďovicích učebním oborům vládne gastronomie. „Největší zájem je o učební obor cukrář. Dále o obory kuchař – číšník, aranžér a opravář zemědělských strojů. Všechny třídy budou naplněny. Oproti učebním oborům je letos ale menší zájem o obory studijní, z nichž u nás asi nejžádanějším je obor grafický design a pak gastronomie,“ informoval ředitel Střední školy Horažďovice Vladimír Greger.
Za nebývalým zájmem o učební obory vidí ředitelé škol řadu propagačních a prezentačních akcí, které se školy snaží organizovat jak ve spolupráci s hospodářskoukomorou, tak při náborech na základních školách a podobně.
„Dokonce je situace taková, že si školy opět mohou své budoucí učně i studenty vybírat,“ uvedl Greger.
„Chtěl bych se vyučit kuchařem – číšníkem a zkusit i maturitu. Je mým snem si jednou otevřít vlastní restauraci. Je to ale ještě hodně daleko. Bavila by mě i cukrařina. I v tom vidím docela dobré uplatnění. Záleželo by však na tom, jak bych byl šikovný a jakou bych měl fantazii. Toho, že bych po vyučení nesehnal práci, se nebojím. O kuchaře i číšníky je vždycky zájem. Možná bych chtěl zkusit pracovat i v zahraničí. Do Německa to máme kousek,“ svěřil se Deníku Jan Kučera ze Sušice.