V Klatovech mohou obyvatelé bioodpad odvážet do sběrného dvora, nově také město nabízí občanům bezplatně kompostéry, na které získalo dostaci od Státního fondu životního prostředí. „Touto cestou jsme šli proto, abychom dokázali co nejvíce bioodpadů eliminovat," vysvětlil starosta Klatov Rudolf Salvetr.

S novou vyhláškou nebudoou mít problémy ani v Sušici nebo v Plánici. „Máme kontejnery na bioodpad, síť už máme vybudovanou od loňského roku," konstatoval sušický starosta Petr Mottl. „Máme to vyřešené, občané mohou bioodpad vyvážet jednou za čtrnáct dnů ke kompostování na naši skládku," informoval starosta Plánice Zdeněk Pavlíček.

V Obytcích obec na vlastní náklady přistavuje kontejnery. „Každý rok na jaře a na podzim máme kontejnery na bioodpad a zatím ho vozíme na skládku do Štěpánovic. Budeme řešit, kdo nám dá potvrzení, že jsme separovaný bioodpad odvezli tam, kam jsme měli. Přivítali bychom, kdyby někde v blízkosti byla kompostárna, která by zajistila správné využití bioodpadu," uvedla tamní starostka Zdeňka Vlčková.

Bioodpady zatím neřešili v Hamrech, kde navíc kvůli odstoupení několika zastupitelů nemají funkční zastupitelstvo. „Víme o tom, zatím jsme to ale neřešili. Bez zastupitelstva to bude samozřejmě těžší. Investice schvalovat nemůžeme, půjde o to, kdo a za kolik to bude svážet a jak se s bioodpadem bude dále nakládat," posteskl si Miroslav Kroupa, který byl jako dosavadní starosta pověřen řízením obce do nových voleb.

David Kojan