Pobočky nerušíme, přecházíme na projekt Pošta Partner. To říká mluvčí České pošty, s. p. Matyáš Vitík. Obce to ale vidí jinak. Podle oslovených starostů obcí z Klatovska, kterých se přechod na zmiňovaný projekt týká, nejde o žádné řešení, ale spíše zkomplikování života lidem v obcích. Projekt Pošta Partner znamená vedení pošty třetí osobou, tedy obcí či soukromníkem,

Vitík uvedl, že projekt počítá s přeměnou pošt na Pošty Partner zejména v menších obcích. „Česká pošta počítá s převodem 2500 poboček z celkového počtu 3200 poboček na Pošty Partner, a to do roku 2025. Projekt byl vládou vzat na vědomí 22. dubna 2015. Do konce roku 2015 byl v plánu převod zhruba 60 poboček na Pošty Partner," řekl Vitík.

Nereálná představa

Tyto pobočky ale podle starostů nejsou plnohodnotné a někteří si ani nedovedou představit, jak by měl takový projekt fungovat. „U nás je pošta uzavřena už dva roky. Před čtyřmi lety přesunuli pracovnici z naší pobočky do Pačejova a poštu dočasně uzavřeli vzhledem k tomu, že neměli pracovníka. A po dvou letech pobočku zrušili," vzpomínal starosta Malého Boru Radovan Faltys. Tam pošta v roce 2014 oslavila sto let od založení pobočky. Obec se prý snažila zavření pošty zabránit, zastupitelé obce psali dopisy do nejrůznějších institucí, to jim ale nepomohlo. „Tehdy nám pošta nabízela i projekt Pošta Partrner, ale já si nedovedu představit, jak to v jiných malých obcích funguje. Na úřadě jsem pouze já a obecní účetní a nedovedu si představit, jak bychom to zvládali, kdyby k naší každodenní spoustě administrativní práce měla přibýt ještě povinnost vyřizovat poštovní záležitosti. Nehledě na to, že povinnost tyto služby zabezpečit má Česká pošta," vysvětlil starosta.

Nakonec bylo v Malém Boru zřízeno pouze výdejní místo korespondence v tamní prodejně ZKD. To ale občanům nestačí. „Zrušení naší pobočky občanům, včetně mě, vůbec nevyhovuje. Obzvláště proto, že veškeré finanční úkony nás pošta donutila dělat přes bankovní účet, a to právě prostřednictvím pracovnic poboček. To je teď lidem ale znemožněno," uvedla obyvatelka Malého Boru Růžena Buriánková.

Podle Buriánkové se to týká především starých lidí, kteří nemají možnost pravidelně dojíždět do nejbližší pobočky, která je v Horažďovicích. „Někteří starší nejenom, že už nemohou řídit automobil, ale nemusejí už ani být schopni se dopravit autobusem a podobně. Řekla bych, že nám tím pošta velice zkomplikovala manipulaci s penězi a život v obci. Pošta nám také slibovala, že prostřednictvím doručovatelky budeme moci různé věci vyřídit, to se ale vůbec nekonalo. Dnes si ani nemáme kde koupit známku," rozčilovala se Buriánková.
Vitík ale tvrdí, že s obcemi a soukromníky se poště daří spolupráci navazovat. „Za loňský rok jsme uzavřeli smlouvu se 72 partnery, což převýšilo náš plán. V projektu budeme pokračovat a rozšíříme ho o nové doplňkové služby, např. dobíjení mobilů nebo prodej losů," doplnil mluvčí.

Tam, kde poštu ještě nezavřeli, se jí vzdát nechtějí. Jednou z takových obcí je i Myslív. „Tohle je celorepublikový problém, který obce doslova drtí," řekla Deníku starostka obce Marie Pícková s tím, že jejich poštu zatím rušit nechtějí, ale v okolních obcích už se tak děje. „My o tu svoji pobočku strach nemáme. Uděláme všechno proto, abychom si ji v obci uhlídali," ujišťovala Deník Pícková. Doplnila, že místo toho, aby byly obce podporovány, tak jsou stále více omezovány.

Osloví politiky

Myslív spadá do sdružení obcí Prácheňsko, kde dokonce připravují petici proti uzavírání poboček. „Prácheňsko má 35 členských obcí a měst a my se společně snažíme mimo jiné řešit i tento problém. V únoru jsme měli valnou hromadu a jeden z bodů jednání bylo právě uzavírání pošt na venkově," vysvětlil starosta Chanovic Petr Klásek. Dodal, že budou opětovně kontaktovat vedení České pošty, s. p., ale i vedení Plzeňského kraje. „Oslovit chceme i naše krajské politiky, na úrovni parlamentu a senátu, aby nebyly pobočky uzavírány," doplnil Klásek. Podle něj se tento problém na Horažďovicku aktuálně týká obcí Malý Bor, Velký Bor, ale i obce Hradešice. Názor starosty Hradešic Františka Balíčka se Deníku získat nepodařilo. Mobilní telefon měl nedostupný a nedovolali jsme se mu ani na pevnou linku, přestože jsme byli s pracovnicí úřadu domluveni na konkrétním čase telefonátu. Jenže v tu dobu ani poté telefon nikdo nezvedal. Bohužel to není poprvé, kdy starosta Balíček odmítá komunikovat s tiskem.

Od roku 2009 je pobočka pošty uzavřena i v Bezděkově u Klatov. „Od té doby zde funguje, myslím k naprosté spokojenosti všech, tzv. mobilní obslužné místo a všechny záležitosti vyřizují pošťačky přímo u občanů. Automobil stojí každý den v určenou dobu před prodejnou, ale občané mají také možnost požádat o návštěvu doručovatele do domu," vysvětlil starosta Bezděkova Josef Červený.

Kdo bude další?

Kterých obcí se bude přechod poštovních poboček na tzv. Pošty Partner týkat, mluvčí pošty Deníku nesdělil. „S ohledem na probíhající jednání s obcemi i se soukromníky nemůžeme blíže specifikovat lokality, kterých se přeměna týká," uvedl Vitík s tím, že zájemcům o provozování Pošty Partner přináší revidovaný projekt vyšší finanční motivaci, například v podobě bonusů za rozšíření hodin pro veřejnost. „Jak již vyplývá z výše uvedeného, Česká pošta nebude uzavírat své pobočky a podle dosavadních zkušeností z jednání s obcemi a soukromníky je o provozování Pošt Partner zájem," řekl na závěr mluvčí.