Některé obce na Klatovsku chtějí stavět nové budovy obecních úřadů. Jejich současné úřadovny jsou  prý už staré a nevyhovují hygienicky a staticky požadavkům dnešní doby. Existují sice  projekty a povolení, ale obcím a městům chybí peníze.

Výstavbu obecního úřadu dlouhodobě plánuje například obec Dolany. Tam se mělo začíst s demolicí a výstavbou úřadu již v loňském roce.

„Kdy začneme současný úřad bourat a stavět nový, nevíme. Zatím nemáme peníze. Více budeme vědět v letních měsících,“ řekl Deníku starosta Dolan Václav Zeman. Současná budova jejich úřadu je již  zastaralá, vlhká, problematická, neodpovídá dnešním požadavkům na nové stavby. Obec  má připravenu důkladně  zpracovanou projektovou dokumentaci a čeká, kdy bude mít potřebné finance na zahájení stavby.

Nový obecní úřad by v Dolanech měl stát na stejném místě, kde se nachází ten současný.  „Máme jasnou představu, jak bude nový úřad vypadat a co v něm všechno bude. V přízemí se plánuje pošta, lékařské středisko a holičství. V patře pak bude obecní úřad, knihovna, veřejný internet a zasedací místnost. V podkroví budou dva byty,“ prozradil Zeman.  Celý objekt bude bezbariérový a kompletní náklady jsou tam spočítány na zhruba dvanáct milionů korun.

Patnáct milionů korun potřebují na stavbu nové budovy městského úřadu v Rejštejně. I tam by nový úřad měl stát v místech toho současného, přímo na náměstí.  „Současná budova úřadu už nevyhovuje, je vážně narušena statika, je tam vysoká vlhkost, plíseň na zdech, problémy jsou s elektroinstalacemi i s vytápěním celé budovy. Rekonstrukce a opravy by byly nákladnější než výstavba nové budovy. Rozhodli jsme se tedy, že postavíme kompletně nový úřad. Připravili jsme  projekt, máme stavební povolení, demoliční povolení  a čekáme jen na nějaké peníze. V loňském roce jsme u Státního zemědělského a intervenčního fondu ale nepochodili, proto to letos zkusíme znovu přes projekty přeshraniční spolupráce. Z vlastních zdrojů se totiž do stavby nechceme pouštět,“ potvrdil starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl.

Projekt na kompletní rekonstrukci úřadu mají připraven i v Nezdicích na Šumavě, kde úřad sídlí ve staré budově. Zda ale k rekonstrukci jejich sídla místní správy  někdy dojde, nedokáže v tuto chvíli nikdo potvrdit. Budova ale potřebuje kompletní rekonstrukci od střechy až po přízemí, nové rozvody elektřiny, vody a podobně.

Rekonstruovat budovu bývalé školy, kde dnes sídlí obecní úřad, a přestavět ji na multifunkční obecní dům chtějí i v Chlistově. Úřad se v Chlistově nachází ve dvou školních budovách. Jedna je z roku 1812 a druhá z roku 1903. Obě části jsou však již za hranicí své životnosti.

„Je připravena studie, kterou chceme dotáhnout do projektu tak, abychom byli schopni shánět potřebné finanční prostředky  přes různé dotace. Náklady na přestavbu jsou odhadnuty kolem deseti milionů korun. V multifunkčním domě bude zachována úřadovna, spolkové místnosti, společenská místnost a byty,“ potvrdil starosta Chlistova Václav Bouček. Bez dotace se však ani v Chlistově do přestavby nebudou pouštět.