Zvaní na vítání nových občánků i blahopřání jubilantům je v současné době pro města a obce obtížné. Nemohou totiž nahlížet do registrů jako tomu bylo dříve, a nemají tak potřebná data. Změnit by se to ale mohlo díky novele zákona.

Dlouhé roky mohli představitelé měst popřát spoluobčanům k významným životním jubileím a zvát všechny nově narozené. Od října 2014 je to ale složitější. „Tradici brání zákon na ochranu osobních údajů a také nemožnost využívání základních registrů. Registry sice uchovávají všechny potřebné údaje na jednom místě, ale získat příslušný a ucelený přehled jubilantů obcím neumožňují. Tento neutěšený stav vyvolal značnou a oprávněnou kritiku ze strany starostů," řekl Deníku starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Vše by se ale ještě letos mohlo změnit. V nyní projednávané novele zákona o obcích by mělo být výslovně zakotveno právo obce ocenit významné životní události svých občanů. „Zákonný rámec pro využívání údajů z registru obyvatel ulehčí činnost pracovnic matrik nejen v případě dříve narozených, ale i u nově narozených dětí a jejich vítání do života. Návrh začlenit tuto možnost do zákona o obcích byl připraven v součinnosti s Úřadem pro ochranu osobních údajů, který pro čerpání takových údajů požadoval výslovné zákonné opatření," vysvětlil Salvetr.

Účinnost této novely by mohla být již od listopadu letošního roku.

Novelu by uvítala i matrikářka sušické radnice Alice Primasová. „Rozhodně by nám to ulehčilo práci. Nyní je vše hodně složité a pokud se rodiče sami nepřihlásí, tak se bohužel stane i to, že jejich dítě na vítání občánků nepozveme. Budeme moc rádi, když budeme moci znovu využívat registru," uvedla Primasová.

V současné době se mohou ti, kteří chtějí, aby jejich dítě bylo slavnostně přivítáno, přihlásit na matrikách. Stejně tak to platí i u jubilantů. Například v Klatovech se mohou ti, kteří se letos dožijí 80 a více let, obrátit na matrikářky Šárku Červenou a Lenku Janouškovou, které se již postarají o vše potřebné. „Tuto cestu lidé uvítali, protože jakmile jsme tuto možnost uveřejnili, tak se nám jich přihlásilo asi dvacet," dodal Salvetr.

Rodiče dětí nový systém nechápou a odsuzují. „Vítání občánků je krásná tradice, takže vůbec nerozumím vedení tohoto státu, že se snaží podobné věci kazit. Pro většinu lidí je vítání občánků velká událost. Doufám, že se vše napraví a tradice bude pokračovat, protože by to byla velká škoda, kdyby to skončilo," řekla maminka z Klatov Eliška Čermáková.

Podobně se na problémy kvůli registru dívají i další rodiče. „Je to hloupost, dělalo se to léta a nikomu to nevadilo. Najednou se s tím dělají takové cavyky," rozčílil se jeden z tatínků Jan Moudrý.