„Měli jsme starší avii, která už nevyhovovala našim parametrům, proto jsme museli pořídit jiné auto. Nákup vyšel cca na 345 tisíc korun. Dvě stě tisíc dal Plzeňský kraj a zbylá část šla z rozpočtu města," sdělil velitel SDH Nýrsko Milan Václavovic.

Všichni mají z auta radost. „Avii, kterou jsme měli, jsem chtěl už dávno vyměnit, ani ne kvůli tomu, že byla opotřebovaná, ale měla velkou spotřebu, asi 18 litrů, což tady je polovina. Takže to pro nás dělá v rozpočtu velké peníze," uvedl Václavovic.

O příspěvek z kraje se podle jeho slov zasloužil především senátor Jan Látka, který je rovněž zastupitelem Plzeňského kraje a hasičem. „Nebylo to jednoduché, žádostí je hodně, ale co se týká hasičů, tak vstřícnost i krajského zastupitelstva je jiná. Jsem rád, že se to povedlo. Mám tady plno kamarádů hasičů, se kterými se setkávám na veteránské lize. Byl bych rád, kdyby se takových věcí povedlo mnohem více," řekl Látka.

Na autě, které má rok výroby 2007, odvedli velký kus práce samotní nýrští hasiči, proto nyní vypadá, jako by vyjelo právě z fabriky. „Není to jen o novém autě, ale o financování sboru dobrovolných hasičů v celém obvodu Nýrska a tato problematika se musí řešit komplexně. Řešili jsme vůz na Zelené, který byl nevyhovující, a hledali jsme způsob, jak to udělat. Dospěli jsme k názoru, že pokud bychom dokázali zajistit nové vozidlo do Nýrska, tak bychom to starší mohli dát na Zelenou, což se podařilo," vysvětlil starosta Nýrska Miloslav Rubáš a pokračoval: „Když je tady parta taková, jaká je, a podávají výkony při ostrých výjezdech takové, jaké podávají, tak není pro zastupitelstvo problém o takové investici rozhodnout."

Při slavnostním aktu se sešly desítky lidí a nechyběl ani křest šampaňským.