„Budova je koncipována jako multifunkční. Zbourali jsme starou stodolu a na jejím místě jsme hned vedle školy postavili obecní úřad. Je propojený chodbou přímo se školou, pro obě budovy tak slouží i výtah,“ uvedl starosta Miloslav Kreuzer.

V přízemí objektu je garáž, místnost pro cvičení pro školní děti i veřejnost, úřadovna pošty Partner, kancelář účetní a technické zázemí. V patře se nachází knihovna, kancelář místostarosty a starosty, malá zasedací místnost, oddací místnost s velkou zasedací místností a technická místnost. Škola i úřad jsou řešeny bezbariérově.

Před budovou nechybí nové parkoviště, chodníky a oplocení.

Nový úřad začala obec stavět, protože dostala výpověď z původního objektu. Podařilo se to v rekordním čase. Základy se kopaly loni 24. října a 25. července Předslavští přebírali hotovou stavbu.

Odhalení pamětní destičky v Křížovicích.
Vladimír Levora se vrátil do Křížovic

Z nového úřadu mají radost. „Moc se nám nová budova líbí. Naše původní prostory byly v pronajatém domě, úřad tam sídlil více než šedesát let. Byli jsme tam spokojeni, ale už neodpovídal potřebám dnešní doby,“ poznamenal starosta.

Kromě krátkého času výstavby poukazuje Kreuzer pro zajímavost také na finanční stránku celé akce. „Když jsme se rozhodli stavět, měli jsme požádáno o dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, ale dozvěděli jsme se, že ji nedostaneme. Požádali jsme tak o dotaci Plzeňský kraj, který nám v loňském roce poskytl milion korun a letos 900 tisíc korun. Rozhodli jsme se, že zbytek uhradíme z vlastních prostředků. Před dokončením stavby nám přišla ale vynikající zpráva, že peníze z ministerstva dostaneme. Celkové náklady jsou necelých 14 milionů korun, z toho byly dotace cca 11 milionů korun. Zbylou část zaplatila obec. Jsme tak velice rádi, že se vše podařilo, jak jsme to plánovali,“ uzavřel starosta.

Úřad má být přestěhován do konce tohoto týdne, takže od příštího už začne sloužit občanům v novém.

Ilustrační foto.
Našel mobil, ale nevrátil ho. Hrozí mu rok vězení