Poslední den v roce můžete zahájit tradičním silvestrovským pochodem v Podmoklech. Sraz k výstupu je od 8.30 hodin na tamní návsi, kde se bude vařit oblíbený keltský punč. Hromadný výstup je naplánován na 9 hodin.

Hasiči v Bojanovicích pořádají druhý Silvestrovský vejšlap. Sraz je ve 14 hodin u kapličky.

Příznivci lyžování si mohou přijít na své v Železné Rudě na Špičáku. Tam se tradičně uskuteční sjezd několika desítek šumavských lyžařů a členů Horské služby Šumava se zapálenými pochodněmi ze sjezdovky Šance na Špičáku. V 17 hodin se sejdou pod Šancemi, vlastní sjezd bude zahájen v 17.30 hodin. „Hodně štěstí v novém roce, ať se vám vše vydaří, to vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři – to je zvolání, kterým se každoročně loučíme s rokem starým a vítáme nový. Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba," řekl k poslední akci tohoto roku náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku.

O půlnoci můžete zajet do Hojsovy Stráže, kde nebude chybět půlnoční silvestrovský běh, bez kterého by silvestr na Hojsovce nebyl silvestrem.

O silvestrovské půlnoci se lidé pravidelně scházejí také u bystřické kapličky nad Nýrskem. „Od této kapličky je nádherný výhled do krajiny, vidíte na město a na různé ohňostroje . Vždycky se tam sejde kolem dvaceti, třiceti lidí, popřejeme si šťastný nový rok a vydáme se procházkou zase zpátky," říká předseda Klubu českých turistů v Nýrsku Josef Mayer.

Pochody

Pokud budete mít po silvestrovských oslavách chuť a sílu, tak můžete vyrazit na novoroční pochody. V Horažďovicích se uskuteční v 9 hodin novoroční výstup na Prácheň, který má start ze zámeckého nádvoří.

Turisté v Nýrsku se vydávají na Hraničář. „Sraz všech zájemců je vždy v 11 hodin ve vstupní hale kulturního domu DDM Nýrsko. Výstup na Hraničář je poměrně náročná turistická akce, která je dlouhá deset kilometrů a je s výstupem na horu vysokou 833 metrů nad mořem," popsal Mayer.

Další pochod pořádají hasiči ve Lhovicích, kde ve 13.30 hodin vyjdou všichni společně po mystických místech tajemného Tuhoště.

Projít se můžete také v sousední vesnici, ve Vřeskovicích. Tam mají sraz ve 14 hodin u kulturního domu. Vyjdou podle počasí do okolí s cílem v hospůdce v sousedním Roupově.

Druhý ročník Novoroční šlápoty pořádá spolek ROSa Rabí. Sraz čilých účastníků je ve 14 hodin na náměstí v Rabí.

V Chanovicích se můžete na Nový rok podívat od 13 do 16 hodin z rozhledny na Chlumu na Šumavu a Prácheňsko.

Bude i ohňostroj

Ohňostroje se jako v jediném z větších měst dočkají lidé v Klatovech. Jako tradičně bude na Nový rok. Vše začne v 17 hodin slavnostním přivítáním nového roku a projevem starosty města. Připraven je také program s tajemným názvem Loď nového věku – Loď duchů. „Loď duchů je emotivní představení plné ohně a ohňových efektů za doprovodu dramatické hudby a mluveného slova," informovala ředitelka Městského kulturního střediska v Klatovech Hana Haladová.

Loď nového věku je pojízdný alegorický vůz o délce 10 m, šířce 2 m a výšce 4,5 m. Jde o unikátní samonosnou a samovyvažovací konstrukci.
Uvidíte také žongláž s ohnivými kuželkami, koulemi i levitující hůlkou. Tanec s hořícím kruhem, žonglování s plamennými řetězy, provazochodce, který kráčí v třímetrové výšce, akrobacii na šálách a závěsné hrazdě.

„Celému vystoupení dodá na dramatičnosti plivání ohně, jiskřivá prskající kola a ohňostrojové efekty. Představení bude ukončeno závěrečným impulsivním ohňostrojem," dodala Haladová.