Udržet a rozvíjet oddělení se nyní snaží dva noví primáři, Michal Kravec na chirurgickém oddělení a Martin Straka na interním oddělení. „Nejen, že se daří přilákat lékaře nové, ale neméně podstatné je i zastavení odchodu současných lékařů, kteří po změnách stáhli výpovědi," uvedl zástupce ředitele nemocnice Vladimír Sloup.

Interní oddělení v sušické nemocnici muselo být minulý rok na čas z nedostatku personálu uzavřeno, nyní je však už stabilizované. Důvodem je i příchod nového primáře. „Po nástupu nového primáře se podařilo udržet dva klíčové lékaře, takže naštěstí nedošlo k nejhoršímu, tedy k dalšímu zavření lůžkové části. Nyní se interní kolektiv skládá z pěti řadových lékařů," sdělil Sloup.

OTEVŘEL AMBULANCI

Straka přišel do Sušice z Klatovské nemocnice a první změnou pod jeho vedením bylo zřízení příjmové ambulance, která začala fungovat od 1. května. Otevřena je ve všední dny od 7 do 14 hodin. „Nevýhodou bude, že chroničtí pacienti chodící pravidelně na kontroly budou muset někdy být více trpěliví, budou-li lékař a sestra pečovat o pacienta akutního. Oddělit ambulanci příjmovou od chronické je idea hezká, nyní ale z personálních důvodů nemyslitelná," poznamenal Sloup.

Na interním oddělení se chystají i na novinky. „V brzké době bude zakoupen bicykl k provádění zátěžových testů u kardiaků, v nedalekém horizontu bychom chtěli provádět i testování sportovců sušického regionu. Jednak k odhalení srdečních vad a také k testování jejich fyzické připravenosti. Dále bychom chtěli do nemocnice začlenit i speciální odborné ambulance typu nefrologie, diabetologie, obezitologie a nutriční poradny," seznámil s plány Straka.

Vše ale záleží na dostatku personálu.

OPERUJÍ JINAK

Plány mají také na chirurgickém oddělení do jehož čela nastoupil Kravec, který předtím pracoval na chirurgickém oddělení v Domažlicích. Odchod z Domažlic však neměl zrovna „hladký", byl totiž obžalován z toho, že řídil opilý a pak nechal vyměnit svou krev. Vinu primář stále odmítá a soud ještě nerozhodl.

V Sušici jsou s ním ale spokojeni. „Nemáme s ním žádné problémy, ba naopak. Nastolil změny, které fungují," řekl Sloup.

Změny se týkají rozvržení a otevření ambulantních poraden, kdy je nyní otevřena poradna pro onemocnění prsu, pro onemocnění štítné žlázy, indikační poradna, traumatologická a poradna pro onemocnění tlustého střeva. „Změnil se přístup k operačnímu řešení především tříselných kýl, operacím slepého střeva a křečových žil, které nyní děláme laparoskopicky. Nyní vytváříme podmínky pro operace štítné žlázy. Již je zajištěn endokrinolog. Lidé tak nebudou muset dojíždět do Prahy, Příbrami či Plzně," uvedl Kravec.