„Naším cílem bylo dobu třicetileté války zpopularizovat. Chtěli jsme, aby si návštěvníci uvědomili, že se tahle dlouhá válka děla v místech kde stojí, nebo kde bydlí, aby objevili nové souvislosti,“ popsal kastelán Matěj Mejstřík.

Výstava byla původně naplánovaná na loňský rok, kdy bylo čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře. Kvůli koronavirové pandemii však byla o rok odložena. „Každopádně na letošek připadá výročí zúčtování s vůdci českého stavovského povstání, po němž následovala konfiskace majetku české šlechty, která se připojila k povstání. A Velhartice se staly takovým konfiskátem,“ vysvětlila načasování výstavy její kurátorka Veronika Pilná z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Plzni.

V expozici jsou k vidění archeologické nálezy z různých západočeských lokalit.

Výstavu doplňují i odborně provedené repliky zbraní, zbroje i vojenského stanu.

Ohlédnutí za klatovskou poutí.
Fotoohlédnutí do historie Klatovska: Klatovská pouť

„Výstava je krásná a důstojná a pěkně navazuje na tradici, která na Velharticích byla a nastavuje vysokou laťku. Pro mě osobně je i objevná. Když hrad opravujeme, tak často mluvíme o Huertově křídle, které vlastník vybudoval, ale spojení názvu se situací třicetileté války a zapojení do širších souvislostí je i pro mně objevné. Líbí se mi i to, když se věci spojují se současností. Prožíváme nelehké časy, ale tady vidíme, že těžké časy vypadají úplně jinak,“ řekl po shlédnutí výstavy ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.