Pacientů s onemocněním Covid-19, které způsobuje nový typ koronaviru, v Plzeňském kraji stále ubývá. Rokycansko například nehlásí jediný případ. Podle hygieniků by však lidé přesto měli zůstat obezřetní.

V posledních týdnech přibývá v kraji více uzdravených než nakažených. „Sem tam nějaké případy přibudou, tomu se nevyhneme, ale doufejme, že snad už ne v takové míře,“ okomentoval situaci ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) Plzeňského kraje Michal Bartoš.

„Přesto bych apeloval na občany, aby byli obezřetní. Teď už je to na osobní zodpovědnosti každého člověka,“ dodal s tím, že stále varuje veřejnost před pohybem na místech s velkou koncentrací lidí.

Prvním vystoupením zahájil ve středu večer projekt Divadla J. K. Tyla v Plzni S Vámi na jevišti. Omezený počet sta diváků byl rozesazen na jevišti, členové muzikálového souboru divadla představení odehráli v místech, kde jindy bývá orchestřiště. Na snímku
Herci zpívali před vyprodaným jevištěm

Na konci května již z kraje odjedou armádní medici, kteří pomáhali zdravotníkům s odběry a se zaváděním chytré karantény. „Armáda odejde ke 31. květnu, její činnost převezmou pracovníci KHS,“ doplnil ředitels tím, že v současné době hygienická stanice odebere vzorky zhruba padesáti lidem denně.

V Železné Rudě-Alžbětíně se nově otevřelo odběrové místo, kde se mohou nechat otestovat samoplátci. „Testování bude probíhat od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin. Zájemci se objednají přes on-line formulář,“ sdělil starosta Železné Rudy Filip Smola a doplnil, že město poskytlok testování velkokapacitní stan.

Nejméně nakažených je na Rokycansku, které nemá žádného pacienta. Nejvíce případů evidují hygienici stále na Domažlicku, kde je 64 nakažených. Nemoci v kraji podlehlo 16 lidí.

žirafa Rothschildova
Žirafy žijí v Plzni už deset let