Nedostatek lékařů a zdravotnického personálu bude během léta pro pacienty ještě znatelnější. Bude omezen provoz některých oddělení Klatovské nemocnice.

Z provozně-technických důvodů upravuje Klatovská nemocnice po dobu prázdnin provoz lůžkových částí interního a chirurgického oddělení. V období od 1. července do 31. srpna bude v provozu na každém z oddělení vždy jedna lůžková stanice, tedy 30 interních a 22 chirurgických lůžek ze zhruba 45. Provoz ambulancí zůstává beze změn.

Pacienti by prý měli změny pocítit co nejméně. „O prázdninách omezují lidé kvůli letním dovoleným sami od sebe plánované operace, přesouvají je na podzim, takže pro akutní případy zůstane kapacita chirurgického oddělení adekvátní. Na interně bude limitována možnost hospitalizace plicních pacientů," uvedl mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška s tím, že o dočasných úpravách byly informovány všechny nemocnice v regionech i „záchranka".

Oddělení využijí změny v provozu například i k čerpání dovolených či malování a drobné údržbě vybavení. Kokoška ale také přiznal, že jedním z důvodů omezení provozu je nedostatek personálu. „Ano, jedním z důvodů je i vybírání dovolených a nedostatečné personální rezervy nelékařského zdravotnického personálu, který by během dovolených zastoupil," doplnil mluvčí.

Že prázdniny zvládnou bez většího omezení, počítá vedení nemocnice v Sušici. „Předpokládáme, že udržíme plný provoz na lůžkových odděleních, ale je to samozřejmě o vícepráci všech, kteří se při dovolených vzájemně zastupují. Máme pokryté služby, ale samozřejmě jediná nemoc bourá všechny plány," sdělil asistent ředitele sušické nemocnice Vladimír Sloup.

Dodal ale, že pokud jde o ambulance, tam nějaká omezení jsou, což je svázáno s dovolenými konkrétních lékařů. „Pro pacienty jsme tyto informace umístili na web nemocnice, kde jsou i informováni o tom, jaká jsou náhradní řešení," dodal Sloup.