„Pořádáme sraz historických modelů letadel, které byly publikované nebo postavené do roku 1952. Jde o volné setkání, takže jsou zde všechny kategorie, na elektrický pohon i spalovací motory. Podmínkou je, že letadla musejí být z přírodních materiálů. Nesmějí být z uhlíku, laminátu ani folie. Těchto akcí se zúčastňuje okolo dvaceti lidí,“ informoval člen Model clubu Bolešiny Bohumil Misterka.

S nejstarším modelem přijel Vladislav Kulhavý z Berouna. „Tohoto setkání se účastním podruhé. Originální model letadla, se kterým jsem tady dnes, byl postaven v roce 1936 ve Spojených státech. Tato replika byla postavena v loňském roce. Věnuji se modelům už od svých osmi let, kdy mě zaujalo, jak se tím zabývají starší spolužáci. Nadchlo mě to a od té doby se tomu věnuji a docela v tom lítám. Už to bude skoro 40 let, co jsem s tím začal. Hlavní je dělat tenhle koníček s láskou a rád, i když to stojí hodně času a v neposlední řadě taky peněz,“ řekl Kulhavý.

Modelařina je velkým koníčkem také Jiřího Veinfurta z Plzně. „Modelařinu dělám už určitě 30 let, na chvíli jsem měl přestávku, ale zase jsem se k tomu vrátil. Nejvíce mě na tom lákalo to, že si model sám postavím, přijdu ho vyzkoušet na louku a on lítá. To mi vždy udělalo radost. Většinou přijdu z práce, nesednu si k televizi jako jiní, ale jdu do své dílny a dělám si tam letadýlka. Asi i proto jich mám velké množství. Nejstarším je model Airborn z roku 1938 amerického modeláře. Našel jsem si jeho plány na internetu a podle nich jsem ho sestavil,“ sdělil Veinfurt.