Tři a půl letá fenka zlatého retrívra doprovází svou majitelku do školy i k lékaři a společně také provádí canisterapii a účastní se záchranářských soutěží.

Původně si Soňa pořídila štěně proto, aby se nestranila lidí a chodila ven, ale Jůlinka se stala její osobní terapeutkou a oporou v každodenním životě. Díky své fence Soňa sportuje, tráví čas mezi lidmi a znovu žije plnohodnotný život. Soňa vděčí své fence za uzdravení těla i duše.

„Díky Jůlince jsem mohla postupně snížit medikaci a můj život se stal pestřejším a aktivnějším. Trpím těžkou smíšenou poruchou osobnosti s úzkostně depresivními reakcemi a se sklony k těžkému sebepoškozování a k sebevražednému jednání. Opakovaně mě hospitalizovali na psychiatrii, prošla jsem skupinovou a individuální psychoterapií a stále chodím k psychoterapeutce a psychiatričce. Ze svých zkušeností vím, že nejlepší terapeut má kožich a čtyři tlapky,“ říká s úsměvem čtyřiatřicetiletá Soňa, která fenku nejprve cvičila sama.

S pomocí Nadace AGEL ji ale mohla svěřit do výcviku trenérce Kateřině Studené z čáslavského centra Pes partner a povýšit ji na asistenční fenku, která ji dokáže zklidnit, v případě nutnosti přivolat pomoc a výborně zprostředkovává komunikaci mezi ní a ostatními lidmi. „Největší odměnou je pro mě vědomí, že naše finanční podpora má pro Soňu obrovský význam a díky ní žije svůj život opět spokojeně,“ pochvaluje si Veronika Dostálová, výkonná ředitelka Nadace AGEL. Ta přispěla na výcvik fenky částkou 30 tisíc korun.

Ilustrační foto
Láska k dámským kalhotkám zřejmě dostane fetišistu za mříže