Nýrská rodačka Petra Žižková, která teď žije v Praze, dokáže proměnit obyčejný perník v umělecké dílo. O víkendu její šikovnost obdivovali návštěvníci výstavy v Bezděkově, jimž ukazovala, jak se dá obyčejný hnědý perníček proměnit například v krásného bílého sněhuláčka.

Jak jste se ke zdobení perníků dostala?

Ke zdobení jsem se dostala takovou trošku smutnou cestou, protože když mi umřel tatínek, tak jsem myslela, že se z toho zblázním, a nevěděla jsem, co dělat. Jednou mě napadlo zadělat si na perníčky a od té doby je zdobím pořád. Je to takové úžasné antidepresivum a krásná práce odvádějící od ostatních starostí a trápení.

Pečete si perníčky sama? A co z nich dokážete vytvořit?

Maminka zadělává na těsto a já ho peču a zdobím. Jde z toho vyrobit obrovské množství věcí. Dělala jsem spoustu různých perníkových originálních dárků. Některé i opravdu velké.

Co člověk potřebuje k tomu, aby tak krásně zdobil perníčky? Trpělivost, výtvarné nadání?

Chce to cvik. Člověka to musí bavit, pak se dá naučit leccos, přijít na různé způsoby. Na jednoduché zdobení stačí jen správně namíchanou bílkovou polevu dát do kornoutku nebo do sáčku, který více vyhovuje mě. Pak už se s tím dá hrát, člověk může zapojit fantazii. Já ráda stínuji štětečkem. Je hodně možností - posypává se to krystalovým cukrem, dávají se sušené vykrajované hvězdičky z pomerančové kůry, které k perníku krásně ladí…

Jak se dělá správné perníkové těsto?

Správné perníkové těsto? To asi nejde říci, protože receptů je strašně moc. Já mám speciální perníkové těsto, protože hodně zdobené perníčky se kupují spíše jako dárek, než na jídlo. Proto je to sice na chuť dobré, ale je to tvrdší. Lidé si ale představují, že perníček je vyšší, kyprý. Každý recept je zkrátka jiný. Některé těsto se zadělá a je nejlepší ho zpracovat hned. Některé těsto je lepší nechat uležet a staří perníkáři tvrdili, že nejlepší těsto je to, když se zadělá v den, kdy se narodí dcerka, a zpracovává se v den, kdy se vdává. Ono se ani dvacetileté těsto nekazí, protože je konzervované cukrem.

A jak se dělá správná perníková poleva?

To je velmi specifická věc. Ono to zní sice velmi jednoduše, že se jen ušlehá bílek s moučkovým cukrem, případně se tam dá kapka citrónové šťávy nebo škrobu, ono to ale vůbec tak jednoduché není. Na dobře namíchané polevě záleží ze všeho nejvíc. Já třeba už vůbec nepoužívám cukr z České republiky, ale nechávám si ho posílat z USA, protože tady tak jemný cukr není. K polevě bych ještě řekla, že aby se dala někam nanášet, tak musí mít správnou hustotu. Na zdobení ze sáčku musí být perfektně hustá, nesmí téci či kapat, naopak na zdobení štětečkem musí být řidší.