„Od západu na naše území proudí teplý vzduch. V důsledku vysokých teplot, trvalého deště a silnějšího větru dochází v oblasti Šumavy k rychlému odtávání sněhové pokrývky, což má za následek vzestup hladin toků v povodí horní Otavy na první stupeň povodňové aktivity," uvedl v neděli odpoledne ČHMÚ, který vydal pro Klatovsko výstrahu na povodňovou pohotovost. Kulminovat by řeky měly pravděpodobně ještě v noci na pondělí, kdy také mají slábnout srážky v oblasti. Tání sněhu bude ale kvůli vysokým teplotám a čerstvému větru pokračovat.

Přes hranici prvního povodňového stupně se Vydra v Modravě dostala dnes ve 14.00, o necelé čtyři hodiny později už dosáhla druhého povodňového stupně. Od noci její hladina stoupla z 52 centimetrů a průtoku 1,55 metru krychlového za sekundu na 141 centimetrů a průtok téměř 42 metrů krychlových za sekundu. Hranice pro třetí povodňový stupeň je na Vydře v Modravě 160 centimetrů. Otava v Rejštejně se dnes zvedla z 68 centimetrů na 161 centimetrů, průtok vzrostl od noci z necelých sedmi metrů krychlových za sekundu na sto metrů krychlových za sekundu.

Zhruba o dvacet centimetrů, na 89 cm, se zvedla i hladina Úhlavy v Tajanově. Podle předpovědi by však neměla překročit 100 cm, což je stále 1,5 m pod hranicí prvního stupně povodňové aktivity.

Hasiče zatím voda ani vítr na Klatovsku nezaměstnaly. "V souvislosti s počasím jsme v neděli zatím na Klatovsku žádný výjezd neměli," potvrdil krátce před 21. hodinou operační důstojník Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Robert Kučera.

AKTUALIZOVÁNO (po 8:30): Všechny řeky v povodí horní Otavy kulminovaly už před půlnocí, Otava v Sušici i Rejštejně a Vydra v Modravě na druhém stupni povodňové aktivity, Křemelná na Stodůlkách na prvním stupni. V pondělí ráno už byly toky na normálním stavu s výjimkou Otavy v Sušici, která byla ještě v 8 hodin na 120 centimetrech, což je hranice 1. stupně. Hladiny řek v regionu stále klesají, podle aktuální předpovědi ČHMÚ by se měla Otava začít opět zvedat kolem úterního poledne, Úhlava už kolem pondělní půlnoci.

ČTK, David Kojan