Návštěvnost v letošní letní sezóně na území NP Šumava byla vyšší než v roce 2018. Od začátku června do konce srpna 2019 navštívilo sledované lokality více než 675 tisíc turistů, přitom vloni to bylo zhruba 600 tisíc lidí. „Informační a strážní služba NP Šumava už mnoho let sleduje návštěvnost například na ledovcových jezerech, Poledníku, Povydří, Stožecku nebo třeba Modravě. Na většině těchto lokalit letos registrujeme opět více turistů, než tomu bylo loni,“ potvrdil vedoucí informační a strážní služby parku Adam Diviš.

S rostoucí návštěvností však roste i počet přestupků, které strážci museli řešit. „Nárůst je znatelný. Od června do srpna jsme na celém území NP a CHKO Šumava řešili bezmála tisícovku přestupků, což je o skoro polovinu více, než loni ve stejném období,“ uvedl Diviš. Nejčastějšími prohřešky jsou již tradičně nesprávné parkování, nepovolené vjezdy na účelové komunikace za zákazy vjezdu motorových vozidel, vjezdy kol mimo cyklotrasy, koupání v ledovcových jezerech nebo nepovolený vstup do klidového území, např. sběrači borůvek.

„Stále častěji řešíme používání vozidel označovaných výrobci jako elektrokoloběžky. Při jejich používání v aktivním režimu, tedy bez odrážení, jde dle zákona o provozu na pozemních komunikacích o motorová vozidla, jimž je vjezd na účelové komunikace národního parku zakázán,“ doplnil vedoucí strážce oblasti Stožecka Luděk Švejda.

Ilustrační foto.
V Horažďovicích schválili nový ceník parkovného

Problémy ale nejsou jen s elektrokoloběžkami, negativně se promítá i nárůst počtu cykloturistů na elektrokolech. „Jelikož je většina turistických tras na Modravsku společných pro pěší i cykloturisty, dochází u těchto skupin k nárůstu kolizních situací. To není dobře, protože národní park by měl být o pohodě, nikoliv o stresu a zlobě. Správa parku by se mohla zamyslet nad způsobem regulace, který mají zaveden v Tatranském národním parku, kde je na nejfrekventovanějších místech je omezena rychlost cykloturistů na 20 km v hodině,“ nabízí jednu z možností řešení starosta Modravy Antonín Schubert.

CHTĚJÍ REGULACI

Ozývají se i názory, že by stálo za to některá místa zpoplatnit. „Na dovolenou na Šumavu jsme se moc těšili. Jenže bylo to tam jako na Václaváku, všude mraky lidí. Možná, kdyby turisté museli za některá exponovaná místa zaplatit poplatek, situace by se zlepšila,“ myslí si Iveta Kořínková ze středních Čech. A není jediná, tato úvaha už zazněla i z některých obcí. Podle Dvořáka z NP Šumava ale není regulace turistů pomocí plateb zatím na pořadu dne. „Tuto celospolečenskou diskusi samozřejmě vnímáme. V současné době analyzujeme, zda by regulace vůbec byla možná, a pokud ano, jak. Jsou místa, která v podstatě uzavřít nejde, například přístup na Březník, a zda jsou místa, kde si uzavírku lze představit, například Jezerní slať. Tam návštěvnost roste rok od roku a je tam v podstatě jediný přístup. Je ale otázka, zda bychom tam vůbec mohli dát závoru a člověka, který bude vybírat, a i kdyby to legislativně šlo, tak zda to lidé nebudou obcházet a neuškodí tak přírodě ještě více,“ vysvětlil Dvořák.