Návrh na zrušení novely, který podalo na podnět Svazu obcí Národního parku Šumava (NPŠ) dvacet pět senátorů, Ústavní soud zamítl. Novela platná od května loňského roku stanovila nová pravidla pro národní parky v celé České republice a svaz šumavských obcí ji dlouhodobě kritizoval už během její přípravy.

„Ústavní soud dospěl k závěru, že návrh není důvodný. Legislativní proces přijetí napadené novely zákona byl proveden v ústavních mezích, napadená ustanovení, mající zjevný normativní obsah a vzájemnou provázanost, představují potřebnou a přiměřenou právní úpravu,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

OBCÍM VADÍ VYHLÁŠKY

S některými částmi odůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu nebyl zcela srozuměn místopředseda svazu šumavských obcí a starosta Modravy Antonín Schubert. „Z odůvodnění bych „vytáhl“ jednu věc. Ústavní soud napadení zákona považuje za předčasné, protože ten zákon předpokládá, že o přírodu bude pečováno dalším podzákonnými předpisy. A ty podzákonné předpisy může poté kdokoliv, kdo by se jimi cítil poškozen, napadnout u Ústavního soudu,“ uvedl Schubert s tím, že právě neurčitost novely v tom, že budou zapotřebí další a další vyhlášky a předpisy, je tím základním nedostatkem, na který svaz šumavských obcí poukazoval.

„Právě těmito podzákonnými předpisy dokázalo už ministerstvo životního prostředí a vůbec všechny orgány ochrany přírody ohnout zákon o ochraně přírody tak, že například jedna lesní správa dostala pokutu za to, že v lesním porostu nezasáhla proti kůrovci, a v následujícím roce ta samá lesní správa dostala pokutu za to, že v tom samém lesním porostu proti kůrovci zasáhla,“ poukázal Schubert.

Rozhodnutí Ústavního soudu je konečné, odvolat se proti němu už nelze. „Budeme tedy čekat na ty podzákonné předpisy a vůči nim pak postupovat, jak nám Ústavní soud poradil,“ uzavřel Schubert.

Ředitel Správy NPŠ Pavel Hubený rozhodnutí Ústavního soudu přivítal. „Podle novely už „jedeme“ více než rok, máme rozpracovanou spoustu materiálů, zonaci, klidová území. Takže pro nás je to dobrá zpráva, můžeme práci dokončit bez obav, že by byla zbytečná. Od začátku jsem říkal, že ta novela je dobrá, že je pro moderní pojetí národních parků,“ řekl Deníku.

Vítr řádil i na Klatovsku - Mercandinovy sady v Klatovech
Park je částečně zpřístupněn