Autorem hudby je Miloš Bešta (na snímku) a textů Jan Petričko. Během devadesátiminutového poslechu projdete příběhem o lásce, zradě a pomstě. V současné době je opera v prodeji na CD, ale příští rok se dostane i na divadelní prkna.

SPLNĚNÝ SEN

„Vždy jsem toužil udělat projekt, ve kterém bych dal příležitost nadějným zpěvákům z Klatov a okolí, a to se mi podařilo. Chtěl jsem udělat i party pro holky, aby se mohly zapojit i jejich hlasy, což vždy muziku zpestří. Bavily mě věci, které měly příběh. I ve své kapele Asmodeus se snažíme, aby texty směřovaly do příběhu. Nyní nazrála doba, kdy bylo možné zkusit rozsáhlejší dílo, i když jsem vůbec netušil, jak vše dopadne. S Honzou Petričkem, autorem libreta, jsme zvolili příběh přímo z Klatovska. Jsem klatovský patriot a byla pro mě nutnost, aby se příběh odehrával zde,“ řekl Bešta.

Nešlo vůbec o žádnou rychlovku. Pilotní duet natáčeli na jaře 2017, podle tvůrců to byl běh na dlouhou trať. Během natáčení ještě mnoho věcí přepracovávali, předělávali, aby vše sedělo, jak si představují.

Opera ztvárňuje příběh rytíře Jana Běšína, kuchařky a později kořenářky a léčitelky Hetly a guvernantky Marie. Jak jsou jejich životy propojené a jaké smutné osudy jsou s nimi spjaty, se dozvíte během poslechu.

Kladivo na pýchu je v prodeji a tak mají tvůrci už zpětné reakce na to, jak se jim dílo zdařilo. „Ohlasy jsou pozitivní, protože si tam lidé najdou vždy svůj žánr. V opeře je promítnutí od klasického popu, přes folkové motivy, rockovou muziku, jazz a další až po swing. Každému se líbí jiná písnička a to byl náš cíl, aby to zasáhlo širokou škálu lidí,“ uvedl Bešta.

Z CD DO DIVADLA

U vydání CD však práce s operou nekončí. Dostane se totiž i na divadelní prkna. Premiéra bude 20. února 2020 v klatovském divadle. „Projekt převzal klatovský ochotnický spolek Za Oponou s režisérem Jindřichem Gregorou, který převede operu na divadelní prkna. Máme s tím i další plány, chceme udělat ještě alespoň deset představení, budeme to chtít dostat do dalších měst nejen z Klatovska, ale i na hrady a do Prahy. Vstoupili jsme v jednání s obcemi Běšiny a Čachrov, odkud byly postavy, o kterých vše je, a chceme tam udělat venkovní představení,“ uzavřel Bešta.

Vydavatelem je František Březina ze Sušice, Magick Disk Musick, u kterého je možné si také 2CD objednat. Představení je možné si domluvit s Barborou Lejnarovou, která je manažerkou projektu.

Ilustrační foto
Uzavírku silnice z Dlouhé Vsi do Radešova prodloužili